Pomidorowy relisz do mięs
Relisz to rodzaj charakterystycznego sosu warzywnego. Nie jest jednolity, tylko zawiera widoczne kawałki warzyw. Można go używać jako dodatek do mięs lub kanapek. Ma bardzo wyrazisty, słodko-kwaskowaty smak wzbogacony nutą curry.
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Pokrój w kosteczkę, wrzuć do rondla. Dodaj poszatkowaną cebulę i czosnek oraz rozdrobnioną papryczkę chili. Wlej ocet winny. Wsyp sól do smaku (ok. 1,5 łyżeczki). Gotuj 20-25 minut.
2. Gdy objętość sosu zmniejszy się o połowę, wsyp cukier. Gotuj dalej, mieszając, aż relisz zgęstnieje. W tym czasie opłucz i posiekaj listki natki. Dodaj do gotowego reliszu. Całość dopraw musztardą i curry. Przełóż do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj około 10 minut.