Reklama

Reklama

Pomidory z ryżem i szpinakiem

Jeżeli nie lubisz szpinaku, możesz zastąpić go jarmużem. Jego liście należy dusić dłużej (5-10 minut), a oprócz czosnku warto dodać do niego cebulkę.

Składniki:

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • ½ szklanki ryżu basmati
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g liści szpinaku (200 g mrożonego)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki startego ostrego sera żółtego (np. cheddar)
  •  łyżka śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Podsmaż ryż na łyżce oliwy. Gdy się zezłoci, zalej go bulionem, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 20 minut.

Umyj pomidory, ostrym nożem zetnij ich wierzchołki. Wydrąż miąższ ze środka i pokrój go w drobną kostkę. Podsmaż, aby nadmiar płynu odparował.

Opłucz i osącz szpinak, podduś na łyżce oliwy (minutę). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw solą i pieprzem. Gdy przestygnie, pokrój w paseczki.

Wymieszaj ryż z sosem pomidorowym i ze szpinakiem. Dodaj łyżkę śmietany, starty żółty ser. Napełnij masą wydrążone pomidory. Przykryj odciętymi wierzchołkami.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pomidory ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posmaruj ich skórki odrobiną oliwy, resztę wylej na dno naczynia. Piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy skórka zacznie się przypiekać.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje