Pomidory z ryżem i szpinakiem
Jeżeli nie lubisz szpinaku, możesz zastąpić go jarmużem. Jego liście należy dusić dłużej (5-10 minut), a oprócz czosnku warto dodać do niego cebulkę.
Składniki:
- 4 duże mięsiste pomidory
- ½ szklanki ryżu basmati
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 400 g liści szpinaku (200 g mrożonego)
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki startego ostrego sera żółtego (np. cheddar)
- łyżka śmietany 18 proc.
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Podsmaż ryż na łyżce oliwy. Gdy się zezłoci, zalej go bulionem, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 20 minut.
Umyj pomidory, ostrym nożem zetnij ich wierzchołki. Wydrąż miąższ ze środka i pokrój go w drobną kostkę. Podsmaż, aby nadmiar płynu odparował.
Opłucz i osącz szpinak, podduś na łyżce oliwy (minutę). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw solą i pieprzem. Gdy przestygnie, pokrój w paseczki.
Wymieszaj ryż z sosem pomidorowym i ze szpinakiem. Dodaj łyżkę śmietany, starty żółty ser. Napełnij masą wydrążone pomidory. Przykryj odciętymi wierzchołkami.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pomidory ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posmaruj ich skórki odrobiną oliwy, resztę wylej na dno naczynia. Piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy skórka zacznie się przypiekać.