Reklama

Reklama

Pomysł na obiad, czyli pyszne pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem!

Alternatywny pomysł na pyszne danie, które z pewności zachwyci najbardziej wymagających gości!

Składniki

  • 500 g mięsa z udka kurczaka (lub inne drobiowe)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 pomidory suszone z oleju
  • ½ małego pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz grubo zmielony do smaku
  • 100 g sera żółtego gouda np. MSM Mońki

Składniki na sos

  • 2 marchewki
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki wody
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania

Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety. Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.
Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje