Pomysł na obiad, czyli pyszne pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem!

Alternatywny pomysł na pyszne danie, które z pewności zachwyci najbardziej wymagających gości!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety. Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.
Smacznego!

Curry z dorszemInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas