Pomysł na szybki obiad
Nie masz pomysłu na obiad dla swojej pociechy? Sprawdź nasze!
Zupka rybna (po 10. miesiącu życia)
SKŁADNIKI:
● 40 g fileta z soli
● 1/2 marchwi
● 1/4 pietruszki
● 1/4 cebuli
● 1/2 ziemniaka
● plasterek selera
● natka pietruszki
● 1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
● cytryna
PRZYGOTOWANIE:
1. Jarzyny umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
2. Cytrynę umyj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i przekrój na pół. Następnie z połówki wyciśnij trochę soku i skrop nim rybę.
3. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
4. Warzywa i rybę włóż do ok. 300 ml wrzątku i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec dodaj szczyptę natki.
5. Zupkę zmiksuj, dodaj masło lub olej, a następnie znów zagotuj.
Świderki z sosem (po 2 roku życia)
SKŁADNIKI:
● 30 g makaronu świderki
● 3-4 łyżki przecieru ze świeżych pomidorów
● 50 g chudej wieprzowiny
● 1 pieczarka
● 1/4 żółtej papryki
● 1/2 cebuli
● oliwa
● koperek
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso umyj i zmiel. Podsmaż na łyżce oliwy i przełóż do rondelka z ok. 200 ml gorącej wody. Gotuj na małym ogniu.
2. Paprykę, cebulę, pieczarkę umyj i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię kolejno: paprykę, pieczarkę, a na końcu - cebulę i podsmaż warzywa na jasnozłoty kolor. Potem dodaj je do rondelka z gotującym się mięsem.
3. Ugotuj makaron, przecedź, wrzuć do sosu, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj.
4. Przed podaniem posyp świderki siekanym koperkiem.
Jarzynowa z kurczakiem (po 9. miesiącu życia)
SKŁADNIKI:
● 40 g fileta z kurczaka
● 1 ziemniak
● 1 marchewka
● 1/2 pietruszki
● 1 łyżeczka masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
● kilka gałązek koperku
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i opłucz pod bieżącą wodą.
2. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce, ziemniak pokrój w kostkę.
3. Koperek opłucz, osusz, a potem drobno posiekaj.
4. Warzywa oraz umyte mięso wrzuć do ok. 300 ml wrzątku i gotuj 15-20 minut. Następnie wyjmij z wywaru mięso, dokładnie je rozdrobnij i ponownie dodaj do zupki.
5. Wzbogać danie masłem, olejem lub oliwą oraz koperkiem i zagotuj.