Reklama

Reklama

Pomysłowa kolacja dla dzieci

Czas: około 20 minut; porcja – 130 kcal.

Składniki - na 2 porcje

  • 2 jajka
  • pół główki sałaty masłowej lub innej
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 1-2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

1. Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (ok. 8 minut). Schłodź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pozostaw w całości.

Reklama

2. Sałatę podziel na listki. Opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Porwij listki na kawałki lub poszatkuj nożem.

3. Oliwki osącz z zalewy. Marchewki oczyść. Odkrój kilka kawałków, które pomogą ci stworzyć z jajek bajkowe pingwiny. Resztę marchewki zetrzyj na tarce jarzynowej.

4. Utrzyj olej z odrobiną soku z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Na półmisku rozłóż sałatę. Posyp marchewką, polej sosem. Na warzywach ustaw jajka (zetnij lekko spody). Z kawałków marchewki zrób dzioby. Umocuj główki i skrzydła z oliwek. Obok rozsyp oliwkowe jaja pingwinów.

Aby zakupione jajka dłużej zachowały świeżość, pamiętaj, że przed włożeniem do lodówki nie należy ich myć. Podczas tej czynności często dochodzi do malutkich uszkodzeń skorupki, a to zwiększa ryzyko, że białko lub żółtko się zepsuje.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje