Pomysłowa kolacja dla dzieci
Czas: około 20 minut; porcja – 130 kcal.
1. Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (ok. 8 minut). Schłodź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pozostaw w całości.
2. Sałatę podziel na listki. Opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Porwij listki na kawałki lub poszatkuj nożem.
3. Oliwki osącz z zalewy. Marchewki oczyść. Odkrój kilka kawałków, które pomogą ci stworzyć z jajek bajkowe pingwiny. Resztę marchewki zetrzyj na tarce jarzynowej.
4. Utrzyj olej z odrobiną soku z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Na półmisku rozłóż sałatę. Posyp marchewką, polej sosem. Na warzywach ustaw jajka (zetnij lekko spody). Z kawałków marchewki zrób dzioby. Umocuj główki i skrzydła z oliwek. Obok rozsyp oliwkowe jaja pingwinów.
Aby zakupione jajka dłużej zachowały świeżość, pamiętaj, że przed włożeniem do lodówki nie należy ich myć. Podczas tej czynności często dochodzi do malutkich uszkodzeń skorupki, a to zwiększa ryzyko, że białko lub żółtko się zepsuje.