Pomysłowa zastawa

Nawet najzwyklejsze danie można zamienić w kulinarny hit. I to nie zmieniając składników ani sposobu przyrządzania! Podpowiadamy, jak serwować potrawy, by zawsze wyglądały jak dzieło mistrza kuchni.

Deser w salaterce z grejpfruta
Deser w salaterce z grejpfrutaPicsel123RF/PICSEL

1. Warzywa w muszelkach

Makaronowe muszle są na tyle pojemne, że z łatwością zmieścisz w nich porcje sałatki jarzynowej, duszonych warzyw albo mięsnego gulaszu. Takie małe porcje szybko znikną w buziach dzieciaków bawiących się np. na urodzinowym kinderbalu.

2. Deser w salaterce z grejpfruta

Wydrążone połówki grejpfruta (ew. arbuza albo melona) świetnie nadają się do serwowania owocowych sałatek. Sprawdzą się jako pucharki do lodów, kremów oraz musów. Możesz w nich zrobić także słodkie zapiekanki i suflety.

3. Sałatka w słoiczkach

To proste i jednocześnie bardzo praktyczne rozwiązanie, gdy wybierasz się na piknik albo organizujesz przyjęcie w plenerze. By surówka wyglądała jeszcze efektowniej, warzywa ułóż w naczyniu warstwami. Porcje sałatki polej sosem tuż przed podaniem.

4. Przekąska w kruchym koszyczku

W spodach do babeczek albo waflowych rożkach możesz podać pikantne musy, pasty serowe albo dowolne sałatki - zarówno słodkie, jak i na ostro. Ważne, by koszyczki napełnić tuż przed podaniem, ponieważ naczynia z ciasta szybko zaczynają rozmiękać.

Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas