Pomysły na jesienny obiad
Aromatyczne, smaczne i sycące. Te dania przygotujesz bez trudu!

Kofta z boczkiem
Składniki
- 60 dag mielonej jagnięciny lub wołowiny
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżeczki cukru
- ostra papryka w proszku
- pieprz cayenne
- kmin rzymski
- mielona kolendra
- cynamon
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka posiekanej mięty
- olej
- 20 dag boczku wędzonego w plastrach
- 4 łyżki Ajvaru
- duży pojemnik jogurtu
- kolendra
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i zmiel dwa razy w maszynce. Dodaj startą na tarce cebulę i czosnek. Wlej oliwę, przypraw solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką w proszku, pieprzem cayenne, kminem rzymskim, mieloną kolendrą i szczyptą cynamonu. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i miętę. Wlej 2 łyżki wody i całość dokładnie wyrabiaj przez minutę. 2. Patyczki obklej mięsem, posmaruj olejem. Smaż na suchej patelni grillowej. Gdy się zarumieni, owiń plastrami boczku, zrumień. Posyp kolendrą, podawaj z Ajvarem. Jogurt wymieszaj z wodą i solą. Podawaj jako napój do mięsa.

Lazania z serem i cukinią
Składniki
- 1,5 cukinii
- 15 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- szklanka bulionu
- szklanka mleka
- 15 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- opakowanie płatów do lazanii
- 4 łyżki ricotty
- parmezan
Sposób przygotowania
1. Roztop masło, dodaj mąkę, zalej bulionem i mlekiem. Wsyp tarty ser, przypraw. 2. Brytfannę wyłóż płatami makaronu. Posmaruj sosem, ułóż pokrojone cukinie i pomidory. Obłóż serkiem ricotta. Posyp startym parmezanem. Piecz 40 minut w temp. 180°C.

Makaron z mięsem i warzywami
Składniki
- cebula
- papryka
- marchewka
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag wieprzowego mięsa mielonego
- puszka krojonych pomidorów
- szklanka passaty pomidorowej
- pomidorki koktajlowe
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- zioła sycylijskie
- plaster sera żółtego
- 60 dag makaronu spaghetti
- 1/2 czerwonej cebuli
- listki bazylii
Sposób przygotowania
1. Cebulę i paprykę posiekaj. Marchewkę utrzyj. Wrzuć warzywa na olej, smaż. Dodaj posiekany czosnek i mięso. Smaż. Zalej pomidorami z puszki, dodaj passatę, przyprawy, pomidorki. Duś pod przykryciem. 2. Pod koniec dodaj ser żółty i wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Podawaj polany sosem, z czerwoną cebulą i bazylią.

Danie jednogarnkowe
Składniki
- 50 dag białej i czerwonej fasoli
- sól
- ziele angielskie
- 2 listki laurowe
- cząber
- 30 dag kiełbasy
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- szklanka przecieru pomidorowego
- łyżeczka cukru
- ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- pieprz
- majeranek
- 4 uda kurczaka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Fasolę zalej wodą, odstaw na noc. Gotuj z solą, zielem angielskim, listkami laurowymi i cząbrem. Kiełbasę pokrój, usmaż. Wsyp posiekaną cebulę i czosnek. Przełóż do fasoli, dodaj pomidory z puszki i przecier. Przypraw, duś 15 minut pod przykryciem. 2. Uda kurczaka obsyp przyprawami, odłóż na godzinę. Obsmaż na oleju, przełóż do garnka, duś pod przykryciem ok. 40 minut. Piecz 10 minut w temp. 180°C. Wkładaj do miseczek z fasolą. Podawaj z natką pietruszki.

Chińskie pierogi pieczone
Składniki
- ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- sól
- łyżka masła
- 3/4 szklanki wrzątku
- farsz
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki startego imbiru
- łyżka szczypiorku
- 1/2 papryczki chilli
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki pasty miso
- olej sezamowy
- 6 łyżeczek sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu ryżowego
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj sól, masło, zalej wrzątkiem. Odstaw. Kapustę pekińską zalej wrzątkiem. Odsącz, poszatkuj. Dodaj mięso mielone, przeciśnięty czosnek, starty imbir, szczypiorek i papryczkę chilli. Przypraw solą, cukrem, pastą miso, wlej 2 łyżki oleju sezamowego. 2. Z ciasta wytnij krążki, nałóż farsz i zlep pierogi. Układaj je na blasze, piecz 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z sosem sojowym zmieszanym z ryżowym.

Półmisek dla jarosza
Składniki
- 3/4 szklanki ciecierzycy
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
- kalafior
- łyżeczka kurkumy
- kmin rzymski
- kolendra
- chilli
- gorczyca
- olej
- oliwa
- 20 dag szpinaku baby
- 3 awokado
- ogórek
- 2 łyżki czarnuszki
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę zalej wodą, odstaw na noc. Ugotuj z dodatkiem sody oczyszczonej i soli. Kalafior gotuj z kurkumą i solą kilka minut. Przełóż do brytfanny, posyp kminem rzymskim, kolendrą, chilli i gorczycą. Skrop olejem. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Zmiksuj. 2. Na talerzu ułóż pastę z kalafiora, ciecierzycę, szpinak, awokado i ogórek. Skrop oliwą, posyp czarnuszką i posól.