Reklama

Reklama

Pomysły na jesienny obiad

Aromatyczne, smaczne i sycące. Te dania przygotujesz bez trudu!

Kofta z boczkiem

Składniki

  • 60 dag mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz cayenne
  • kmin rzymski
  • mielona kolendra
  • cynamon
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanej mięty
  • olej
  • 20 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 4 łyżki Ajvaru
  • duży pojemnik jogurtu
  • kolendra

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i zmiel dwa razy w maszynce. Dodaj startą na tarce cebulę i czosnek. Wlej oliwę, przypraw solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką w proszku, pieprzem cayenne, kminem rzymskim, mieloną kolendrą i szczyptą cynamonu. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i miętę. Wlej 2 łyżki wody i całość dokładnie wyrabiaj przez minutę. 

2. Patyczki obklej mięsem, posmaruj olejem. Smaż na suchej patelni grillowej. Gdy się zarumieni, owiń plastrami boczku, zrumień. Posyp kolendrą, podawaj z Ajvarem. Jogurt wymieszaj z wodą i solą. Podawaj jako napój do mięsa.

Reklama

Lazania z serem i cukinią

Składniki

  • 1,5 cukinii
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • szklanka bulionu
  • szklanka mleka
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • opakowanie płatów do lazanii
  • 4 łyżki ricotty
  • parmezan

Sposób przygotowania

1. Roztop masło, dodaj mąkę, zalej bulionem i mlekiem. Wsyp tarty ser, przypraw. 

2. Brytfannę wyłóż płatami makaronu. Posmaruj sosem, ułóż pokrojone cukinie i pomidory. Obłóż serkiem ricotta. Posyp startym parmezanem. Piecz 40 minut w temp. 180°C.

Makaron z mięsem i warzywami

Składniki

  • cebula
  • papryka
  • marchewka
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag wieprzowego mięsa mielonego
  • puszka krojonych pomidorów
  • szklanka passaty pomidorowej
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • zioła sycylijskie
  • plaster sera żółtego
  • 60 dag makaronu spaghetti
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • listki bazylii

Sposób przygotowania

1. Cebulę i paprykę posiekaj. Marchewkę utrzyj. Wrzuć warzywa na olej, smaż. Dodaj posiekany czosnek i mięso. Smaż. Zalej pomidorami z puszki, dodaj passatę, przyprawy, pomidorki. Duś pod przykryciem. 

2. Pod koniec dodaj ser żółty i wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Podawaj polany sosem, z czerwoną cebulą i bazylią. 

Danie jednogarnkowe

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag białej i czerwonej fasoli
  • sól
  • ziele angielskie
  • 2 listki laurowe
  • cząber
  • 30 dag kiełbasy
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • majeranek
  • 4 uda kurczaka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Fasolę zalej wodą, odstaw na noc. Gotuj z solą, zielem angielskim, listkami laurowymi i cząbrem. Kiełbasę pokrój, usmaż. Wsyp posiekaną cebulę i czosnek. Przełóż do fasoli, dodaj pomidory z puszki i przecier. Przypraw, duś 15 minut pod przykryciem. 

2. Uda kurczaka obsyp przyprawami, odłóż na godzinę. Obsmaż na oleju, przełóż do garnka, duś pod przykryciem ok. 40 minut. Piecz 10 minut w temp. 180°C. Wkładaj do miseczek z fasolą. Podawaj z natką pietruszki.

Chińskie pierogi pieczone

Składniki - ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • sól
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki wrzątku

Składniki - farsz

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki startego imbiru
  • łyżka szczypiorku
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki pasty miso
  • olej sezamowy
  • 6 łyżeczek sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu ryżowego

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj sól, masło, zalej wrzątkiem. Odstaw. Kapustę pekińską zalej wrzątkiem. Odsącz, poszatkuj. Dodaj mięso mielone, przeciśnięty czosnek, starty imbir, szczypiorek i papryczkę chilli. Przypraw solą, cukrem, pastą miso, wlej 2 łyżki oleju sezamowego. 

2. Z ciasta wytnij krążki, nałóż farsz i zlep pierogi. Układaj je na blasze, piecz 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z sosem sojowym zmieszanym z ryżowym. 

Półmisek dla jarosza

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 3/4 szklanki ciecierzycy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól
  • kalafior
  • łyżeczka kurkumy
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • chilli
  • gorczyca
  • olej
  • oliwa
  • 20 dag szpinaku baby
  • 3 awokado
  • ogórek
  • 2 łyżki czarnuszki

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę zalej wodą, odstaw na noc. Ugotuj z dodatkiem sody oczyszczonej i soli. Kalafior gotuj z kurkumą i solą kilka minut. Przełóż do brytfanny, posyp kminem rzymskim, kolendrą, chilli i gorczycą. Skrop olejem. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Zmiksuj. 

2. Na talerzu ułóż pastę z kalafiora, ciecierzycę, szpinak, awokado i ogórek. Skrop oliwą, posyp czarnuszką i posól. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje