Pomysły na jesienny obiad
Aromatyczne, smaczne i sycące. Te dania przygotujesz bez trudu!
Kofta z boczkiem
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i zmiel dwa razy w maszynce. Dodaj startą na tarce cebulę i czosnek. Wlej oliwę, przypraw solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką w proszku, pieprzem cayenne, kminem rzymskim, mieloną kolendrą i szczyptą cynamonu. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i miętę. Wlej 2 łyżki wody i całość dokładnie wyrabiaj przez minutę.
2. Patyczki obklej mięsem, posmaruj olejem. Smaż na suchej patelni grillowej. Gdy się zarumieni, owiń plastrami boczku, zrumień. Posyp kolendrą, podawaj z Ajvarem. Jogurt wymieszaj z wodą i solą. Podawaj jako napój do mięsa.
Lazania z serem i cukinią
Sposób przygotowania
1. Roztop masło, dodaj mąkę, zalej bulionem i mlekiem. Wsyp tarty ser, przypraw.
2. Brytfannę wyłóż płatami makaronu. Posmaruj sosem, ułóż pokrojone cukinie i pomidory. Obłóż serkiem ricotta. Posyp startym parmezanem. Piecz 40 minut w temp. 180°C.
Makaron z mięsem i warzywami
Sposób przygotowania
1. Cebulę i paprykę posiekaj. Marchewkę utrzyj. Wrzuć warzywa na olej, smaż. Dodaj posiekany czosnek i mięso. Smaż. Zalej pomidorami z puszki, dodaj passatę, przyprawy, pomidorki. Duś pod przykryciem.
2. Pod koniec dodaj ser żółty i wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Podawaj polany sosem, z czerwoną cebulą i bazylią.
Danie jednogarnkowe
Sposób przygotowania
1. Fasolę zalej wodą, odstaw na noc. Gotuj z solą, zielem angielskim, listkami laurowymi i cząbrem. Kiełbasę pokrój, usmaż. Wsyp posiekaną cebulę i czosnek. Przełóż do fasoli, dodaj pomidory z puszki i przecier. Przypraw, duś 15 minut pod przykryciem.
2. Uda kurczaka obsyp przyprawami, odłóż na godzinę. Obsmaż na oleju, przełóż do garnka, duś pod przykryciem ok. 40 minut. Piecz 10 minut w temp. 180°C. Wkładaj do miseczek z fasolą. Podawaj z natką pietruszki.
Chińskie pierogi pieczone
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj sól, masło, zalej wrzątkiem. Odstaw. Kapustę pekińską zalej wrzątkiem. Odsącz, poszatkuj. Dodaj mięso mielone, przeciśnięty czosnek, starty imbir, szczypiorek i papryczkę chilli. Przypraw solą, cukrem, pastą miso, wlej 2 łyżki oleju sezamowego.
2. Z ciasta wytnij krążki, nałóż farsz i zlep pierogi. Układaj je na blasze, piecz 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z sosem sojowym zmieszanym z ryżowym.
Półmisek dla jarosza
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę zalej wodą, odstaw na noc. Ugotuj z dodatkiem sody oczyszczonej i soli. Kalafior gotuj z kurkumą i solą kilka minut. Przełóż do brytfanny, posyp kminem rzymskim, kolendrą, chilli i gorczycą. Skrop olejem. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Zmiksuj.
2. Na talerzu ułóż pastę z kalafiora, ciecierzycę, szpinak, awokado i ogórek. Skrop oliwą, posyp czarnuszką i posól.