Reklama

Reklama

Pomysły na jesienny obiad

Aromatyczne, smaczne i sycące. Te dania przygotujesz bez trudu!

Kofta z boczkiem

Składniki

  • 60 dag mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz cayenne
  • kmin rzymski
  • mielona kolendra
  • cynamon
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanej mięty
  • olej
  • 20 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 4 łyżki Ajvaru
  • duży pojemnik jogurtu
  • kolendra

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i zmiel dwa razy w maszynce. Dodaj startą na tarce cebulę i czosnek. Wlej oliwę, przypraw solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką w proszku, pieprzem cayenne, kminem rzymskim, mieloną kolendrą i szczyptą cynamonu. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i miętę. Wlej 2 łyżki wody i całość dokładnie wyrabiaj przez minutę. 

2. Patyczki obklej mięsem, posmaruj olejem. Smaż na suchej patelni grillowej. Gdy się zarumieni, owiń plastrami boczku, zrumień. Posyp kolendrą, podawaj z Ajvarem. Jogurt wymieszaj z wodą i solą. Podawaj jako napój do mięsa.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje