Pora na pomidora! Zobacz przepisy

Można przygotować z nich aromatyczny chłodnik, wypełnić je kaszą lub po prostu podać z makaronem. Cieszmy się trwającym sezonem na pomidory, które właśnie teraz zachwycają głębią smaku. I świetnie spisują się w każdej postaci, nie tylko na klasycznej kanapce.

Faszerowane pomidory, fot. Malwina Zaborowska
Faszerowane pomidory, fot. Malwina ZaborowskaRMF24

Faszerowane pomidory

Pomidory w tej postaci to znakomita, letnia przekąska. Wyrazistości smaku warzyw wypełnionych tym farszem dodaje ser pleśniowy.

Składniki: 4 pomidory, 1 torebka kaszy gryczanej, 1 mała papryka, 1 cebula, opakowanie serka pleśniowego typu camembert, 2 łyżki czarnych oliwek, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, ulubiona przyprawa - np. rozmaryn (łyżeczka suszonego lub gałązka świeżego).

Wykonanie: Do wrzątku wkładamy torebkę kaszy gryczanej, którą gotujemy około 15 minut. Kroimy składniki: paprykę, cebulę, oliwki i ser. Mieszamy je z kaszą, dodajemy płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Myjemy pomidory i odcinamy im czubki (będą stanowiły przykrycie). Łyżką stołową delikatnie wydrążamy środek warzywa. Pomidory wypełniamy farszem, przykrywamy kapeluszami i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Całość zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

Zapiekane muszle w pomidorowym sosie

Zapiekane muszle w sosie pomidorowym, Fot. Malwina Zaborowska
Zapiekane muszle w sosie pomidorowym, Fot. Malwina Zaborowska RMF24

Prosty makaron z klasycznym pomidorowym sosem. Aromatyczny dzięki świeżej bazylii!

Składniki na około 3-4 porcje: Opakowanie makaronu typu muszle, 3 pomidory, 40 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, kulka mozzarelli, 3 łyżki oliwy z oliwek, pęczek bazylii, sól, pieprz.

Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Obieramy pieczarki, myjemy pod strumieniem zimnej wody i kroimy. Chwilę podsmażamy je na oliwie z oliwek. Ugotowane muszle oblewamy zimną wodą i napełniamy je pieczarkami. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Przygotowujemy sos, którym polejemy makaron. Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki, podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie aż puszczą soki. Dodajemy sól, pieprz, bazylię. Makaron polewamy sosem i posypujemy plastrami mozzarelli. Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Malwina Zaborowska

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas