Potrawka z ryżem
Smaczne danie wegetariańskie.

Składniki
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1/2 brokuła
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- kawałek pora (4-5 cm jasnej części)
- 1/2 szkl. groszku
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 5-6 pieczarek
- garść natki pietruszki
- 2 szkl. ugotowanego na sypko ryżu basmati
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- po 1 łyżce świeżych listków majeranku i tymianku
- sól
- pieprz ziołowy
- 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Oliwę wymieszaj z listkami ziół, szczyptą soli i pieprzu. Marchewkę obierz. Wszystkie warzywa umyj i osusz. Cukinię i marchewkę pokrój w plasterki (najlepiej karbowanym nożykiem). Brokuł podziel na różyczki. Paprykę potnij w krótkie paseczki, por - w półplasterki, pieczarki - w plasterki. Fasolkę pokrój na kawałki, wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 3-4 minuty. Warzywa skrop oliwą, delikatnie przemieszaj. 2. W garnku zagotuj 1 litr osolonej wody. Na garnku ułóż sitko (najlepiej do gotowania na parze). Porcjami kładź warzywa, gotuj na półtwardo. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika. 3. Ryż także podgrzej na parze. Delikatnie wymieszaj go z warzywami i natką. Tuż przed podaniem posyp serem typu parmezan.