Potrawka z ryżem

Smaczne danie wegetariańskie.

Potrawka z ryżem
Potrawka z ryżem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Oliwę wymieszaj z listkami ziół, szczyptą soli i pieprzu. Marchewkę obierz. Wszystkie warzywa umyj i osusz. Cukinię i marchewkę pokrój w plasterki (najlepiej karbowanym nożykiem). Brokuł podziel na różyczki. Paprykę potnij w krótkie paseczki, por - w półplasterki, pieczarki - w plasterki. Fasolkę pokrój na kawałki, wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 3-4 minuty. Warzywa skrop oliwą, delikatnie przemieszaj. 

2. W garnku zagotuj 1 litr osolonej wody. Na garnku ułóż sitko (najlepiej do gotowania na parze). Porcjami kładź warzywa, gotuj na półtwardo. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika. 

3. Ryż także podgrzej na parze. Delikatnie wymieszaj go z warzywami i natką. Tuż przed podaniem posyp serem typu parmezan.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas