Reklama

Reklama

Potrawka z ryżem

Smaczne danie wegetariańskie.

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1/2 brokuła
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • kawałek pora (4-5 cm jasnej części)
  • 1/2 szkl. groszku
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 5-6 pieczarek
  • garść natki pietruszki
  • 2 szkl. ugotowanego na sypko ryżu basmati
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1 łyżce świeżych listków majeranku i tymianku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan

Sposób przygotowania

1. Oliwę wymieszaj z listkami ziół, szczyptą soli i pieprzu. Marchewkę obierz. Wszystkie warzywa umyj i osusz. Cukinię i marchewkę pokrój w plasterki (najlepiej karbowanym nożykiem). Brokuł podziel na różyczki. Paprykę potnij w krótkie paseczki, por - w półplasterki, pieczarki - w plasterki. Fasolkę pokrój na kawałki, wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 3-4 minuty. Warzywa skrop oliwą, delikatnie przemieszaj. 

2. W garnku zagotuj 1 litr osolonej wody. Na garnku ułóż sitko (najlepiej do gotowania na parze). Porcjami kładź warzywa, gotuj na półtwardo. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika. 

3. Ryż także podgrzej na parze. Delikatnie wymieszaj go z warzywami i natką. Tuż przed podaniem posyp serem typu parmezan.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje