Potrawy na cały tydzień

Pyszne i zdrowe dania obiadowe. Przygotujesz je bez trudu!

Nadziewane papryki
Nadziewane papryki123RF/PICSEL

Papryki nadziewane

Sposób przygotowania

1. Z umytych papryk odkrój czubki i usuń nasiona. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno jedną cebulę i ząbek czosnku. 

2. Dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem. Smaż 10 minut, dodaj koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz osączoną fasolę. Duś. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem. 

3. Papryki napełnij farszem. Ułóż w garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj łyżkę oleju, sól, pieprz i drobno pokrojoną cebulę. Duś, aż papryki będą miękkie. Pod koniec gotowania ułóż na nich plastry mozzarelli. Wywar możesz zagęścić łyżką mąki z 3 łyżkami wody. 

Jagnięcina
Jagnięcina123RF/PICSEL

Pieczona jagnięcina

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz, posyp przyprawami, odstaw na noc do lodówki. Zwiń je w roladę, obwiąż sznurkiem. 

2. Obsmaż na gorącym oleju i maśle, dodaj pokrojoną cebulę i cytrynę. Podsmaż, wlej wino, szklankę wody, dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec wlej sos sojowy i dodaj miód. 

3. Ugotuj ziemniaki. Mięso ułóż na półmisku, obłóż ziemniakami, plastrami cytryny, polej sosem winno-sojowym. Posyp tymiankiem. 

Ziemniaczki z nadzieniem
Ziemniaczki z nadzieniem123RF/PICSEL

Babeczki ziemniaczane

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj. Ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Ostudź, przekrój

na pół, wydrąż środki.

2. Cebulę pokrój w kostkę, przysmaż na oleju. Dodaj mięso, starte na tarce pieczarki, przyprawy. Smaż 15 minut, mieszając. 

3. Do naczynia żaroodpornego wlej olej. Każdy ziemniak faszeruj mięsem, na wierzch kładź plaster sera. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Posyp posiekaną papryczką pepperoni, szczypiorem, startą marchewką i skwarkami. Na wierzchu kładź łyżkę śmietany lub jogurtu.

Szaszłyczki warzywne

Sposób przygotowania

1. Marchewkę obierz. Papryki i bakłażan przekrój, usuń gniazda nasienne. Marchewkę, papryki i bakłażana ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku, układając na papierze. Gdy przestygną, pokrój w plasterki. 

2. Cukinię pokrój w plasterki, podsmaż na gorącej oliwie z obu stron. Osącz na papierowym ręczniku. 

3. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj plasterki warzyw, pomidorki, posyp solą i pieprzem. Możesz je podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym: do dużego kubka jogurtu naturalnego wciśnij kilka ząbków czosnku, wsyp sól, pieprz, szczyptę pieprzu ziołowego, posiekane listki mięty. Dobrze wymieszaj, schłodź w lodówce przed podaniem.

Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana123RF/PICSEL

Roladki z bakłażana

Sposób przygotowania

1. Z oliwy, octu, przeciśniętego czosnku, papryki, tymianku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Bakłażan pokrój w plastry. Zanurzaj. Kuskus zalej osolonym wrzątkiem, odstaw na 5 minut. Suszone pomidory i natkę pietruszki posiekaj. 

2. Bakłażan piecz na grillu. Kaszę, pomidory, parmezan, sól i pieprz wymieszaj. Farsz umieść na plastrach, zwijaj. Ułóż pokrojone pomidory i plastry żółtego sera. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Dekoruj bazylią. 

Naleśniki z malinami
Naleśniki z malinami123RF/PICSEL

Naleśniki z malinami

Sposób przygotowania

1. Z laski wanilii wyjmij nasiona. Dodaj do mleka. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj mleko, wodę, jajka i łyżeczkę oleju. Całość miksuj, do uzyskania gładkiej masy. Odstaw na 10 minut. 

2. Smaż cieniutkie placki. Maliny osącz, układaj na plackach, składaj je na cztery. Polej sosem czekoladowym, posyp cukrem pudrem. Podawaj od razu po przygotowaniu. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas