Gotujesz fasolkę szparagową? Dodaj łyżeczkę przyprawy, a nie pożałujesz
Wiosna i lato to czas fasolki szparagowej. Zarówno ta żółta, jak i zielona goszczą często na talerzach Polaków i zachwycają smakiem oraz bogactwem witamin. Przy tej okazji jednak warto wiedzieć, jak ugotować fasolkę, by była jak najlepsza.

Chrupiąca, ale dobrze ugotowana. Dodaj do gotującej się wody, a fasolka zachwyci smakiem
Sezon na fasolkę szparagową trwa już w najlepsze. Jedni wolą zieloną, drudzy żółtą, albo kolorowy mix na talerzu.
Jedno jest pewne, warto skorzystać z tego sezonowego szaleństwa na fasolkę, bo ma nam ona wiele do zaoferowania, zarówno jeżeli chodzi o zdrowie, jak i o walory smakowe.
Żeby wydobyć to, co w fasolce najlepsze, warto wiedzieć, w jaki sposób ją ugotować, by była sprężysta, nierozgotowana lub nie za twarda i nie traciła swojego koloru.
Jednym z pierwszych kroków jest sekret stosowany przez nasze babcie - dodanie do gotującej się wody łyżeczki cukru.
Choć może się to wydawać zaskakujące, szczypta cukru dodana do gotującej się zielonej fasolki szparagowej może znacząco poprawić jej smak.
Jednak w tym szaleństwie jest metoda, bo zielona fasolka ma lekko słodki posmak, który cukier delikatnie wydobywa, nadając warzywu przyjemniejszy smak.
Dodatkowo czasami fasolka, zwłaszcza jeśli jest starsza, może mieć delikatną gorycz. Cukier skutecznie ją łagodzi.
Cukier jednak to nie wszystko. Aby fasolka zachwycała smakiem warto wrzuć ją do wrzącej, dobrze osolonej wody (z odrobiną cukru) i gotować przez 5-10 minut - do momentu, aż będzie miękka, ale wciąż lekko chrupiąca. Przegotowanie fasolki sprawi, że stanie się szara i rozgotowana.
Warto także wiedzieć, że gotowanie fasolki pod przykryciem może spowodować, że fasolka straci swój ładny kolor.
Fasolka pełna zdrowia. Jedz śmiało przez cały sezon

Smak jednak to nie wszystko. Fasolka szparagowa jest po prostu bardzo zdrowa.
Zawiera witaminę C, K, A, kwas foliowy oraz minerały takie jak potas, żelazo i magnez.
Fasolka szparagowa świetnie wspiera trawienie, a to dzięki błonnikowi.
Poza tym jeżeli nie dodamy do niej dużo tłuszczu, to pozostaje niskokaloryczna i sycąca.
Warto też pamiętać o tym, że zawiera m.in. flawonoidy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wspomagają odporność.