Reklama

Reklama

Pożywna zupa szpinakowa

Dzieci za nią przepadają, choć z reguły krzywią się już na samą myśl o szpinaku. Ale zupa szpinakowa to co innego! Czaruje i zachwyca swoim smakiem. Warto zaskoczyć rodzinę nietypowym daniem, które niejednemu z nas skojarzy się z dzieciństwem i szkolną stołówką.

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 tacka włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

1. W większym garnku umieszczamy umytą i obraną włoszczyznę z tacki oraz ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy całość 2,5 l wody i gotujemy ok. 40 min. przed końcem gotowania dodajemy przyprawy (sól, pieprz, majeranek).

2. Do bulionu dodajemy szpinak i rozgnieciony ząbek czosnku, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Następnie rozprowadzamy w gorącej zupie serek mascarpone, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy, gotujemy jeszcze 5 minut.

Reklama

RADA: Zupa będzie smaczniejsza, jeśli uzupełnimy ją o domowe lane kluseczki.

Składniki

  • mąka pszenna
  • 100 ml mleka
  • 1 całe jajko
  • sól

1. W miseczce roztrzepujemy jajko, łączymy je z mlekiem, uzupełniamy szczyptą soli. Dodajemy partiami mąkę - w takich ilościach, by powstałe ciasto było dość gęste, ale lejące się. 

2. Ciasto dodajemy małymi porcjami do gotującej się zupy, zaraz po tym, jak dołożymy do niej mascarpone.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje