Reklama

Reklama

Pożywny i zdrowy zestaw śniadaniowy

Spakuj niejadkowi!

Składniki:

  • 2 bułki
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 10 dag białego sera typu włoskiego
  • pół ogórka sałatkowego
  • po pół strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • masło
  • sól, słodka papryka

Przygotowanie:

1. Bułki (z makiem, dynią słonecznikiem lub innymi ziarnami) przekrój na połówki. Plasterki szynki wykrój tak, by nie wystawały poza bułki (najlepiej kup wędlinę w okrągłych plasterkach).

Reklama

2. Biały ser typu włoskiego (np. capri lub sorento) pokrój w niezbyt cienkie plasterki, oprósz solą oraz mieloną słodką papryką.

3. Pół ogórka sałatkowego umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, pokrój wzdłuż na ćwiartki. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym oraz oczyść z pestek kolorowe papryki. Miąższ przygotowanych papryk pokrój w podłużne paseczki.

4. Przekrojone bułki posmaruj masłem, obłóż plasterkami szynki oraz doprawionego serka. Owiń w papier lub umieść w dużych papilotkach. W kawałki folii aluminiowej pozawijaj ćwiartki ogórka oraz papryki. Spakuj do szkoły.

Dobra rada:

Twój maluch nie chce jeść w szkole kanapek? Przygotuj mu serwowane na zimno naleśniki lub tortille. Placki posmaruj masłem albo serkiem, obłóż ulubioną wędliną, pomidorami i sałatą. Zroluj i pokrój na mniejsze kawałki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje