Produkty, które najlepiej zastąpią mięso

article cover

Produkty, które najlepiej zastąpią mięso

Nasiona dyni to idealna przekąska zastępująca popcorn czy chipsy. Te niepozorne nasiona zawierają aż 7 gramów białka w 28 gramach. Zabierz do pracy i chrup, gdy najdzie cię niespodziewana ochota na coś do przekąszenia.
Nasiona dyni to idealna przekąska zastępująca popcorn czy chipsy. Te niepozorne nasiona zawierają aż 7 gramów białka w 28 gramach. Zabierz do pracy i chrup, gdy najdzie cię niespodziewana ochota na coś do przekąszenia.123RF/PICSEL
Twaróg jest nie tylko stosunkowo tani, ale stanowi również dobre źródło białka. Twarożek jest smaczny i można przyrządzić go na wiele sposobów, jednak zrezygnować z niego muszą osoby z nietoleracją laktozy. Należy też pamiętać, by nie przesadzać z ilością nabiału w diecie.
Twaróg jest nie tylko stosunkowo tani, ale stanowi również dobre źródło białka. Twarożek jest smaczny i można przyrządzić go na wiele sposobów, jednak zrezygnować z niego muszą osoby z nietoleracją laktozy. Należy też pamiętać, by nie przesadzać z ilością nabiału w diecie.
Jajka to idealny wybór na pierwszy posiłek dnia – jedna sztuka zawiera sześć gramów białka. Możesz przygotować z nich jajecznicę, omlet, czy ugotowane na twardo lub miękko. Są doskonałym proteinowym posiłkiem bogatym w masę składników odżywczych. Co istotne – jajka sycą na długo, a ich jedzenie wspomaga odchudzanie.
Jajka to idealny wybór na pierwszy posiłek dnia – jedna sztuka zawiera sześć gramów białka. Możesz przygotować z nich jajecznicę, omlet, czy ugotowane na twardo lub miękko. Są doskonałym proteinowym posiłkiem bogatym w masę składników odżywczych. Co istotne – jajka sycą na długo, a ich jedzenie wspomaga odchudzanie.
Fasola najlepiej sprawdzi się w potrawach takich jak bezmięsne chilli con carne, zupie fasolowej lub sałatce zimowej. Można z niej również przygotować jarskie kotleciki. Puszkowaną fasolę wystarczy jedynie odsączyć, natomiast nieprzetworzoną - opłukać i namoczyć.
Fasola najlepiej sprawdzi się w potrawach takich jak bezmięsne chilli con carne, zupie fasolowej lub sałatce zimowej. Można z niej również przygotować jarskie kotleciki. Puszkowaną fasolę wystarczy jedynie odsączyć, natomiast nieprzetworzoną - opłukać i namoczyć.
Nasiona komosy ryżowej to również doskonałe źródło białka. Jest to świetna alternatywa dla ryżu lub makaronu, dobrze też sprawdza się w zupach i sałatkach oraz na słodko z owocami. Wystarczy ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Nasiona komosy ryżowej to również doskonałe źródło białka. Jest to świetna alternatywa dla ryżu lub makaronu, dobrze też sprawdza się w zupach i sałatkach oraz na słodko z owocami. Wystarczy ugotować w osolonej wodzie do miękkości. 123RF/PICSEL
Soczewica smakuje wspaniale, a gotuje się ją szybciej, niż inne rodzaje warzyw strączkowych - nie wymaga namaczania. Zawiera aż 9 gramów białka na 1⁄2 kubka. Można ją kupić w puszce – gotową do spożycia lub ugotować przez ok. 15 minut i wymieszać z innymi składnikami, aby stworzyć pyszne danie. Świetnie smakuje z makaronem.
Soczewica smakuje wspaniale, a gotuje się ją szybciej, niż inne rodzaje warzyw strączkowych - nie wymaga namaczania. Zawiera aż 9 gramów białka na 1⁄2 kubka. Można ją kupić w puszce – gotową do spożycia lub ugotować przez ok. 15 minut i wymieszać z innymi składnikami, aby stworzyć pyszne danie. Świetnie smakuje z makaronem.
Tempeh powstaje z ziaren soi i ma lekko orzechowy posmak. Połowa kubka to aż 11 gramów protein w wersji ugotowanej. Tempeh powinno gotować się co najmniej 20 minut przed spożyciem. Z czym jeść? Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek i smażonych potraw.
Tempeh powstaje z ziaren soi i ma lekko orzechowy posmak. Połowa kubka to aż 11 gramów protein w wersji ugotowanej. Tempeh powinno gotować się co najmniej 20 minut przed spożyciem. Z czym jeść? Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek i smażonych potraw.
Tofu to nic innego jak sojowy odpowiednik twarożku. To jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich, który zawiera mnóstwo białka – aż 7 gramów w ½ kubka. Tofu możesz jeść z kanapkami lub dodać do smażonych potraw. Odpowiednio przyprawione jest naprawdę przepyszne!
Tofu to nic innego jak sojowy odpowiednik twarożku. To jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich, który zawiera mnóstwo białka – aż 7 gramów w ½ kubka. Tofu możesz jeść z kanapkami lub dodać do smażonych potraw. Odpowiednio przyprawione jest naprawdę przepyszne!
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?