Produkty, które najlepiej zastąpią mięso

Niektórzy twierdzą, że białko pochodzenia zwierzęcego jest niezbędne do prawidłowego rozwoju człowieka i nie da się go niczym zastąpić. To nie do końca prawda. Z obserwacji wynika, że coraz więcej osób nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie, przechodzi na wegetarianizm. Niektórzy już od urodzenia żywią się wyłącznie roślinami, a mimo to cieszą się zdrowiem. Rosnącą popularność takiego odżywiania widać też po ogromnej liczbie wegetariańskich restauracji i sklepów. Niektórzy rezygnują ze schabowego z powodów zdrowotnych, inni zaś ze względów etycznych. Nie można nie zauważyć, że masowa produkcja mięsa niszczy środowisko, a ilość corocznie marnowanej żywności z tego tytułu nie mieści się w głowie. Osoby, dla których temat ten nie jest obojętny, często zamiast wieprzowego sznycla, wolą zjeść klopsiki z fasoli, które są dużo zdrowsze, a przy tym bardzo pożywne. Wszyscy ci, którzy chcą ograniczyć ilość mięsa w diecie lub całkowicie go wyeliminować, powinni wiedzieć, czym można zastąpić produkty zwierzęce. Pokryją one zapotrzebowanie na białko, a odpowiednio przyrządzone smakują wyśmienicie.

article cover

Produkty, które najlepiej zastąpią mięso

Nasiona dyni to idealna przekąska zastępująca popcorn czy chipsy. Te niepozorne nasiona zawierają aż 7 gramów białka w 28 gramach. Zabierz do pracy i chrup, gdy najdzie cię niespodziewana ochota na coś do przekąszenia.
Twaróg jest nie tylko stosunkowo tani, ale stanowi również dobre źródło białka. Twarożek jest smaczny i można przyrządzić go na wiele sposobów, jednak zrezygnować z niego muszą osoby z nietoleracją laktozy. Należy też pamiętać, by nie przesadzać z ilością nabiału w diecie.
Jajka to idealny wybór na pierwszy posiłek dnia – jedna sztuka zawiera sześć gramów białka. Możesz przygotować z nich jajecznicę, omlet, czy ugotowane na twardo lub miękko. Są doskonałym proteinowym posiłkiem bogatym w masę składników odżywczych. Co istotne – jajka sycą na długo, a ich jedzenie wspomaga odchudzanie.
Fasola najlepiej sprawdzi się w potrawach takich jak bezmięsne chilli con carne, zupie fasolowej lub sałatce zimowej. Można z niej również przygotować jarskie kotleciki. Puszkowaną fasolę wystarczy jedynie odsączyć, natomiast nieprzetworzoną - opłukać i namoczyć.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas