Produkty roślinne a żelazo
Czy jedząc produkty roślinne, można w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu np. na żelazo?
Przekonanie to jest dość powszechne wśród wegetarian, jednak nie do końca prawdziwe.
Fakt, że w tabelach odżywczych jakiś produkt roślinny jest bogaty w żelazo, nie znaczy, że jest ono w tej ilości wchłaniane przez organizm. Kluczową rolę ma tutaj postać, w jakiej ono występuje.
Znajdujące się w mięsie żelazo hemowe jest lepiej przyswajane przez człowieka niż to pochodzące z roślin. Podobnie jest np. z białkiem.
Trzeba też pamiętać, że dziecko ma większe zapotrzebowanie na te składniki, niż dorosły, a często nie jest w stanie zjeść odpowiednio dużej porcji, by je pokryć. Dlatego w zbilansowaniu diety malca powinien pomagać specjalista.
Odpowiedzi udzieliła: Dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk dziecięcy z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie