Profiteroles

Czyli malutkie ptysie

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 150 g mąki
  •  100 g masła
  • 4 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli 
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 50g masła
  • Łyżeczka cukru

Reklama

Przygotowanie:

1. Wodę zagotuj. Dodaj masło, mąkę, cukier i sól. Mieszaj. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i dodaj jajka.  Na blaszce uformuj ptysie. Ciastka piecz w temp. 180 st przez ok pół godziny.

2. Gdy ciastka będą w piekarniku, zmiksuj ugotowany budyń z masłem i cukrem.

3. Gdy ciastka przestygną przekrój je i posmaruj kremem lub umieść w ich wnętrzu krem za pomocą strzykawki (tak jak wypełnia się dżemem pączki).


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje