Programowanie żywieniowe
Koncepcja programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia (z ang. Early-life Nutritional Programming) powstała na podstawie wielu badań naukowych.

Na ich podstawie stwierdzono, że niewłaściwe odżywianie we wczesnym okresie życia może poważnie przyczyniać się do powstawania u dziecka w przyszłości tak poważnych problemów zdrowotnych jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy choroby układu krążenia (m.in. zawały, udary, nadciśnienie tętnicze).
Dlatego naukowcy doszli do wniosku, że - aby temu zapobiec - warto w odpowiedni sposób zaprogramować metabolizm dziecka.
Aby to zrobić, przyszła mama, będąc jeszcze w ciąży, powinna dbać o dobrze zbilansowaną dietę.
Po urodzeniu malca należy karmić piersią przynajmniej do 6. miesiąca życia, a podczas rozszerzania diety smyka trzeba dbać, by jego posiłki były różnorodne i prawidłowo zbilansowane.
Poza tym dania dla brzdąca powinny zawierać minimalne ilości soli i cukru. Dziecku należy też podawać 5 regularnych posiłków dziennie.