Proste dania obiadowe
Ciesz się pysznymi posiłkami na każdy dzień tygodnia!

Placuszki dyniowe
Składniki
- 80 dag dyni ze skórą
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- duża łyżka masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki cukru
- sól
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- 6 łyżek śmietany 30 proc.
- łyżka cukru pudru
- garść pestek dyni
Sposób przygotowania
1. Dynię pokrój ze skórą na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz do miękkości ok. 30 min. w temp. 180°C 2. Gdy ostygnie, wyjmij miąższ łyżeczką. Jeśli jest bardzo wilgotny, odciśnij na gazie. Zmiksuj na gładkie purée. Przełóż do miski, dodaj jogurt naturalny, jajka i roztopione masło. Przesiej mąkę, wsyp cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, podsyp mąką. 3. Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki formuj małe placuszki. Smaż je z obu stron na rumiano, do wyrośnięcia. Placki podawaj ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem oraz z prażonymi pestkami dyni.

Roladki ze szpinakiem
Składniki
- 70 dag filetu z piersi indyka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
- ostra papryka w proszku
- gałka muszkatołowa
- 5 szt. pomidorów suszonych
- 5 dag sera feta
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, ponacinaj tak, by uzyskać jak największą powierzchnię. Zbij je tłuczkiem, posól i popieprz. 2. Na patelni zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, dopraw. Duś do miękkości. Dodaj pokrojone pomidory i ser. Nadzienie wyłóż na mięso. Zwiń i obwiąż nitką. Piecz pod przykryciem ok. 50 min. w temp. 200 st. C. Podawaj podzielone.

Musaka
Składniki
- 2 bakłażany
- 50 dag ziemniaków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 70 dag wołowego mięsa mielonego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wina czerwonego
- sól
- pieprz
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- 2 pomidory
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
1. Bakłażan pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw. Ułóż na suchej patelni, usmaż. Ziemniaki ugotuj, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż chwilę. Wlej przecier, koncentrat i wino. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Duś ok. 15 min. 2. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mleko. Mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Przypraw solą i gałką. Brytfannę wyłóż warstwami ziemniaków, mięsa i bakłażana. Polej sosem. Ułóż plastry pomidorów. Piecz pod przykryciem 40 min. w temp. 180 st. C.