Reklama

Reklama

Proste dania obiadowe

Ciesz się pysznymi posiłkami na każdy dzień tygodnia!

Placuszki dyniowe

Składniki

  • 80 dag dyni ze skórą
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • duża łyżka masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru
  • sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • 6 łyżek śmietany 30 proc.
  • łyżka cukru pudru
  • garść pestek dyni

Sposób przygotowania

1. Dynię pokrój ze skórą na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz do miękkości ok. 30 min. w temp. 180°C 

2. Gdy ostygnie, wyjmij miąższ łyżeczką. Jeśli jest bardzo wilgotny, odciśnij na gazie. Zmiksuj na gładkie purée. Przełóż do miski, dodaj jogurt naturalny, jajka i roztopione masło. Przesiej mąkę, wsyp cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, podsyp mąką. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki formuj małe placuszki. Smaż je z obu stron na rumiano, do wyrośnięcia. Placki podawaj ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem oraz z prażonymi pestkami dyni. 

Reklama

Roladki ze szpinakiem

Składniki

  • 70 dag filetu z piersi indyka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
  • ostra papryka w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • 5 szt. pomidorów suszonych
  • 5 dag sera feta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, ponacinaj tak, by uzyskać jak największą powierzchnię. Zbij je tłuczkiem, posól i popieprz. 

2. Na patelni zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, dopraw. Duś do miękkości. Dodaj pokrojone pomidory i ser. Nadzienie wyłóż na mięso. Zwiń i obwiąż nitką. Piecz pod przykryciem ok. 50 min. w temp. 200 st. C. Podawaj podzielone. 

Musaka

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 50 dag ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 dag wołowego mięsa mielonego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wina czerwonego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • 2 pomidory
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

1. Bakłażan pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw. Ułóż na suchej patelni, usmaż. Ziemniaki ugotuj, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż chwilę. Wlej przecier, koncentrat i wino. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Duś ok. 15 min. 

2. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mleko. Mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Przypraw solą i gałką. Brytfannę wyłóż warstwami ziemniaków, mięsa i bakłażana. Polej sosem. Ułóż plastry pomidorów. Piecz pod przykryciem 40 min. w temp. 180 st. C. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje