Proste dania obiadowe

Ciesz się pysznymi posiłkami na każdy dzień tygodnia!

Placuszki dyniowe

Składniki

  • 80 dag dyni ze skórą
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • duża łyżka masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru
  • sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • 6 łyżek śmietany 30 proc.
  • łyżka cukru pudru
  • garść pestek dyni

Sposób przygotowania

1. Dynię pokrój ze skórą na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz do miękkości ok. 30 min. w temp. 180°C 

2. Gdy ostygnie, wyjmij miąższ łyżeczką. Jeśli jest bardzo wilgotny, odciśnij na gazie. Zmiksuj na gładkie purée. Przełóż do miski, dodaj jogurt naturalny, jajka i roztopione masło. Przesiej mąkę, wsyp cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, podsyp mąką. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki formuj małe placuszki. Smaż je z obu stron na rumiano, do wyrośnięcia. Placki podawaj ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem oraz z prażonymi pestkami dyni. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje