Proste dania obiadowe
Ciesz się pysznymi posiłkami na każdy dzień tygodnia!
Placuszki dyniowe
Sposób przygotowania
1. Dynię pokrój ze skórą na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz do miękkości ok. 30 min. w temp. 180°C
2. Gdy ostygnie, wyjmij miąższ łyżeczką. Jeśli jest bardzo wilgotny, odciśnij na gazie. Zmiksuj na gładkie purée. Przełóż do miski, dodaj jogurt naturalny, jajka i roztopione masło. Przesiej mąkę, wsyp cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, podsyp mąką.
3. Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki formuj małe placuszki. Smaż je z obu stron na rumiano, do wyrośnięcia. Placki podawaj ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem oraz z prażonymi pestkami dyni.
Roladki ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, ponacinaj tak, by uzyskać jak największą powierzchnię. Zbij je tłuczkiem, posól i popieprz.
2. Na patelni zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, dopraw. Duś do miękkości. Dodaj pokrojone pomidory i ser. Nadzienie wyłóż na mięso. Zwiń i obwiąż nitką. Piecz pod przykryciem ok. 50 min. w temp. 200 st. C. Podawaj podzielone.
Musaka
1. Bakłażan pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw. Ułóż na suchej patelni, usmaż. Ziemniaki ugotuj, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż chwilę. Wlej przecier, koncentrat i wino. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Duś ok. 15 min.
2. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mleko. Mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Przypraw solą i gałką. Brytfannę wyłóż warstwami ziemniaków, mięsa i bakłażana. Polej sosem. Ułóż plastry pomidorów. Piecz pod przykryciem 40 min. w temp. 180 st. C.