Proste drożdżowe z wiśniami
Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego mimo iż nie jest ono super dietetyczne, zdecydowałam, że nie może go zabraknąć na moim blogu.
Dodam, że Adaś też jest fanem drożdżówek w wykonaniu mamy i stety-niestety jest to jedyny "słodycz", jaki pozwalam mu raz na jakiś czas zjeść.
Poniżej znajdziecie mój domowy przepis, sprawdzony i przetestowany wiele razy, więc ręczę, że wyjdzie.
Co potrzebujemy?
Na ciasto:
4,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru wymieszanego z 1 cukrem waniliowym
2 całe jaja
3 żółtka
75 g drożdży
szklanka mleka
200g masła
szczypta soli
Na kruszonkę:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Do posypania:
0,5 kg wiśni (wydrylowanych), truskawek lub innych owoców
Jak robimy?
Krok 1: Mieszamy mąkę z cukrem w misce, w jakiej będziemy ugniatać ciasto.
Krok 2: Mleko lekko podgrzewamy w rondelku.
Krok 3: Do małej miski wsypujemy 3 kopiate łyżki mąki wymieszanej z cukrem, dodajemy rozkruszone drożdże oraz 1/3 podgrzanego mleka. Wszystko razem dokładnie ucieramy łyżką, na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Krok 4: W czasie, gdy drożdże rosną, do ciepłego mleka wrzucamy masło i wszystko razem odrobinę podgrzewamy, doprowadzając do rozpuszczenia masła. Ale uwaga!mleko nie może być gorące, ponieważ możemy zaparzyć mąkę i zamiast ciasta, wyjdzie nam klucha
Krok 5: Gdy drożdże podrosną, podwajając swoją objętość, przelewamy je do mąki i cukru, dodajemy szczyptę soli, mleko z rozpuszczonym masłem, 3 żółtka oraz 2 jaja. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolite, pozbawione grudek ciasto. Uwaga! Ciasto jest dobrze "wyrobione" w momencie, gdy przestaje przyklejać się do rąk.
Krok 6: Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, lekko oprószamy ją mąką i pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką. W zależności od dnia, ciasto będzie rosło od 1 do 2 godzin.
Krok 7: Kiedy ciasto wyrośnie, kładziemy je na stolnicę, jeszcze raz lekko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem foremki.
Krok 8: Na cieście układamy wydrylowane wiśnie lub inne owoce.
Krok 9: Kruszonkę zagniatamy z masła, cukru i mąki, a następnie rozsypujemy ją po owocach.
Krok 10: Ciasto ponownie pozostawiamy na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Krok 11: Kiedy ciasto wyrośnie, wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
Krok 12: Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku na ok. 15 minut, lekko uchylając drzwiczki. I gotowe :-)!