Reklama

Reklama

Proste i pyszne zapiekanki na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze przepisy!

Z ziemniakami lub makaronem, mięsna, a może z dodatkiem warzyw? Kto z nas nie lubi zapiekanek? Przepisów na pyszności z piekarnika jest mnóstwo.

Zapiekanka z szynką, parówką lub kabanosami

Składniki

  • kabanosy bankietowe np. JBB Bałdyga 300 g
  • makaron penne 400 g
  • suszone pomidory 300 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • pieczarki 300 g
  • mozzarella 250 g
  • 2 jajka
  • śmietana 30% - 200 ml
  • 1 chilli
  • 1 łyżka curry
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania

Kabanosy pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w ćwiartki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pieczarki na złoto, dodaj czosnek, cebulę, posiekane chilli, kabanosy i przypraw solą. Całość delikatnie podsmaż, a następnie wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Dodaj pokrojone suszone pomidory, dopraw curry. Jaja połącz ze śmietanką i zalej makaron. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż plastry cukinii i mozzarelli. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 35 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje