Proste i pyszne zapiekanki na chłodniejsze dni. Sprawdź nasze przepisy!
Z ziemniakami lub makaronem, mięsna, a może z dodatkiem warzyw? Kto z nas nie lubi zapiekanek? Przepisów na pyszności z piekarnika jest mnóstwo.

Zapiekanka z szynką, parówką lub kabanosami
Składniki
- kabanosy bankietowe np. JBB Bałdyga 300 g
- makaron penne 400 g
- suszone pomidory 300 g
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 cukinia
- pieczarki 300 g
- mozzarella 250 g
- 2 jajka
- śmietana 30% - 200 ml
- 1 chilli
- 1 łyżka curry
- sól
- oliwa
Sposób przygotowania
Kabanosy pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w ćwiartki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pieczarki na złoto, dodaj czosnek, cebulę, posiekane chilli, kabanosy i przypraw solą. Całość delikatnie podsmaż, a następnie wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Dodaj pokrojone suszone pomidory, dopraw curry. Jaja połącz ze śmietanką i zalej makaron. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż plastry cukinii i mozzarelli. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 35 minut.

Zapiekanka makaronowa z szynką z beczki
Składniki
- 400 g szynki z beczki np. JBB
- 500 g makaronu kokardki
- 200 g sosu pomidorowego
- garść oliwek czarnych
- garść oliwek zielonych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g tartego sera
- oliwa do smażenia
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- sos beszamelowy
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 200 g parmezanu
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Szynkę pokrój w grubszą kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj, aż zarumieni się cebulka. Na końcu dodaj sos pomidorowy, pokrojone w plasterki oliwki, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W garnku rozpuść masło i dodaj 2 łyżki mąki. Energicznie mieszając dolewaj mleko. Cały czas mieszając podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem beszamelowym. W naczyniu do zapiekania układaj warstwowo zapiekankę w kolejności: makaron, sos, ser, do wykorzystania wszystkich składników. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 35 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki
- 10 ziemniaków
- 4 cebule
- 300 g kiełbasy swojskiej np. JBB
- 200 g żółtego sera
- 300 ml śmietanki 18%
- 2 jajka
- masło do wysmarowania formy
- sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania
Ziemniaki w mundurkach podgotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut. Wystudzone ziemniaki pokrój w talarki. Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż kiełbasę na oliwie, po chwili smażenia dodaj cebulę i wszystko razem smaż jeszcze kilka minut. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj kolejno warstwy: ziemniaki, ser, kiełbasa, ziemniaki ser - do wykorzystania produktów. Na koniec zalej mieszanką jajeczną i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut