Reklama

Reklama

Proste pomysły na dania dla dzieci z serem

Sałatki, kanapki, serki i nie tylko!

● Przysmak śniadaniowy (po 12. miesiącu)

Serek wiejski przełóż do miseczki. Średniej wielkości ogórka kiszonego obierz ze skórki. Przygotuj kilka paseczków dojrzałej czerwonej papryki lub 2-3 pomidorki cherry. Warzywa pokrój w drobną kostkę i dodaj do twarożku.

Reklama

Posiekaj kilka gałązek świeżego koperku. Danie posyp zieleniną i dokładnie wymieszaj łyżką. Starszakowi do smaku możesz je doprawić niewielką ilością zmielonego, kolorowego pieprzu.

● Sałatka z rukolą (po 2. roku)


Ułóż na talerzu umyte listki rukoli (odetnij twarde łodyżki). Pokrój w drobną kostkę dwa plasterki sera mozarella, plaster szynki, połówkę brzoskwini i kawałek obranego ogórka.

Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół. Wszystkie składniki przełóż do miseczki z rukolą. Przygotuj sos. Połącz łyżkę oliwy z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz odrobiną wyciśniętego czosnku. Polej sałatkę sosem.

● Ruloniki palce lizać (po 2. roku)

Przygotuj duże plastry dobrej jakości szynki. Obierz kiszonego ogórka, przygotuj po kilka paseczków żółtej i czerwonej papryki. Warzywa pokrój w drobną kostkę.

Porcję serka homogenizowanego (najlepiej naturalnego) wymieszaj z posiekanym, świeżym koperkiem. Łyżkę serka nałóż na plaster wędliny i posyp kawałkami warzyw. Zwiń szynkę w rulonik (możesz ją przewiązać np. szczypiorkiem).

● Pomidorki z farszem (po 3. roku)


Umyj 3 pomidory średniej wielkości, zetnij nożem ich wierzchołki, wydrąż miąższ, aby powstały miseczki. Teraz zrób nadzienie. 100 g łagodnego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę wymieszaj z dwoma ugotowanymi żółtkami.

Dodaj 2 łyżeczki siekanej cebulki, łyżeczkę majonezu i odrobinę posiekanego koperku. Składniki połącz i masą wypełnij pomidory. Dla dekoracji ułóż na nich świeże (umyte) listki bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje