Prowansalska ratatuja
Znakomita propozycja dla osób lubiących dania bezmięsne.
1. Warzywa umyj. Pomidory możesz (ale nie musisz) sparzyć i obrać ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Bakłażany pokrój w dość dużą kostkę i posól, by puściły sok - gdy go osączysz na ręczniku papierowym, pozbędziesz się goryczki. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Jeśli cukinia jest cienka, podziel ją wzdłuż na 4 części i pokrój - w dużą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
2. W dużym rondlu lub garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pomidory, przesmaż. Następnie dodaj paprykę, bakłażany i cukinie. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i roztarty w dłoniach tymianek. Przypraw solą i pieprzem. Duś, mieszając, ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Przed podaniem skrop oliwą.