Prowansalska ratatuja
Znakomita propozycja dla osób lubiących dania bezmięsne.

Składniki
- 500 g bakłażana
- 500 g cukinii
- 500 g różnokolorowych papryk
- 500 g pomidorów
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- olej
- 2 liście laurowe
- łyżeczka suszonego tymianku
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- oliwa do skropienia
1. Warzywa umyj. Pomidory możesz (ale nie musisz) sparzyć i obrać ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Bakłażany pokrój w dość dużą kostkę i posól, by puściły sok - gdy go osączysz na ręczniku papierowym, pozbędziesz się goryczki. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Jeśli cukinia jest cienka, podziel ją wzdłuż na 4 części i pokrój - w dużą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
2. W dużym rondlu lub garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pomidory, przesmaż. Następnie dodaj paprykę, bakłażany i cukinie. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i roztarty w dłoniach tymianek. Przypraw solą i pieprzem. Duś, mieszając, ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Przed podaniem skrop oliwą.