Przekąska dla ucznia

Pyszne, domowe burgery zapakuj do szkoły i pracy
Pyszne, domowe burgery zapakuj do szkoły i pracy123RF/PICSEL

Zrolowany łosoś z twarożkiem i listkami szpinaku

Składniki:

  • 2 wrapy (mogą też być usmażone wcześniej, np. na kolację, naleśniki)
  • opakowanie serka śmietankowego (np. Bieluch)
  • 6 plasterków wędzonego łososia
  • garść liści szpinaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Burger z cukiniowym placuszkiem i warzywami

Składniki:

  • starta cukinia
  • 400 g ciecierzycy, może być z puszki
  • 100 g fety
  • czerwona cebula
  • 1/4 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki gęstego jogurtu
  • 4 bułki pełnoziarniste
  •  listki sałaty (mogą być różne rodzaje: masłowa, rukola, lodowa)
  • 2 pomidory
  •  łyżka posiekanej mięty
  • olej

Przygotowanie:

Marchewkowo- -kukurydziane zawijańce

Składniki:

  • 125 g drobiowej wędliny
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki razowej
  • 30 g masła
  • 310 g kukurydzy z puszki
  • średnia marchewka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki tartego sera

Przygotowanie:

Frittata ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i z pomidorkami

Składniki:

  • 400 g słodkich ziemniaków, batatów
  • 200 g brokułu
  • szklanka szpinaku baby
  • 6 pomidorków cherry
  • 10 jajek
  • 1 i 1/4 szklank i mleka
  •  1/2 szklanki tartego sera
  •  łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?