Przekąska głodnego weganina
Ciecierzyca z bazyliowym pesto i wegańskim majonezem - oto, czym może posilić się głodny weganin. "W tej przekąsce mamy roślinne białko, żelazo, magnez i potas - jeśli tak będziemy jeść, możemy zapomnieć o niedoborach czegokolwiek" - przekonuje Katarzyna Gubała.
Tym, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa wydaje się, że wegetarianie cierpią na jakieś niedobory. Ich zdaniem jeszcze gorzej mają pewnie weganie, których jadłospis zakłada odstawienie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że wcale nie musi tak być - odpowiednio zbilansowana dieta jest kluczem do sukcesu, zarówno wegetarian, jak i wegan.
Jak przyznaje od lat specjalizująca się w kuchni roślinnej Katarzyna Gubała, sama lubi dania wegańskie, które zawierają wszystko, co niezbędne dla zdrowia. I właśnie taką pełnowartościową potrawą jest chociażby ciecierzyca z bazyliowym pesto - danie, które poleca w swojej książce "Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej".
- W tej przekąsce mamy roślinne białko, żelazo, magnez i potas - jeśli tak będziemy jeść, możemy zapomnieć o niedoborach czegokolwiek. To właśnie nimi straszy się osoby, które stawiają pierwsze kroki na roślinnej ścieżce. Urozmaicona dieta to podstawa żywienia. Dlatego tak ważne jest, aby w wegańskiej kuchni nie brakowało ziaren, orzechów, strączków i zielonych warzyw - przekonuje.
I tak do przygotowania dania potrzebne będą następujące składniki: puszka ciecierzycy, łyżeczka kuminu, łyżeczka wędzonej papryki, doniczka bazylii, 2 garście orzechów (nerkowców lub włoskich) oraz dodatkowa garść mieszanki orzechów (brazylijskich, laskowych, włoskich), a także 3 łyżki oliwy, sól do smaku i majonez wegański.
Aby przygotować danie, najpierw odsączamy ciecierzycę. - Wody - aquafaby - możemy użyć do wykonania majonezu; świetnie sprawdzi się w wersji smakowej: z mielonym kuminem, kurkumowy lub szczypiorkowy - radzi Gubała.
Odsączoną ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy dwiema łyżkami oliwy i posypujemy przyprawami.
- Mieszamy do równomiernego rozprowadzenia posypki po ziarnach - instruuje autorka. Następnie ciecierzycę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ją przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Z gałązek bazylii obrywamy liście. Wrzucamy je do blendera razem z dwiema garściami orzechów (nerkowców lub włoskich) i pozostałą łyżką oliwy. Doprawiamy solą. Blendujemy na jednolita masę - oto, jak zrobić pesto.
- Ciecierzycę podajemy w towarzystwie majonezu wegańskiego, bazyliowego pesto i mieszanki orzechów - kwituje Gubała.