Przekąska na bagietce
Składniki: ● długa bagietka (najlepiej francuska) ● 30 dag świeżych sezonowych owoców (mogą to być truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, jagody) ● 30 dag białego sera ● mały kubeczek śmietany 30 proc. ● cukier waniliowy ● cukier zwykły do smaku ● masło ● cynamon ● listki ziół do dekoracji dania (mogą to być listki świeżej melisy, mięty, ale także np. bazylia)
Biały ser dokładnie rozdrobnij, np. widelcem (możesz go też zmielić, lub kupić od razu zmielony twaróg).
Następnie wymieszaj go z taką ilością śmietany 30 proc., aby miał konsystencję wygodną do smarowania.
Tak przygotowany twarożek dopraw następnie do smaku cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie owoce umyj starannie, osusz i przygotuj, zależnie od rodzaju (truskawki – oszypułkuj i pokrój, maliny – pokrój, wiśnie wydryluj, porzeczki lub jagody – przebierz).
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę na dwie części. Pieczywo obsmaż lekko na maśle od miękkiej strony (przekrojonej), następnie rozsmaruj na nim doprawiony serek.
Na każdej kromce ułóż dużo owoców, posyp je listkami ziół. Po przygotowaniu od razu podawaj.