Przekąska z mięsem
Z mięsa mielonego.

Składniki na 8 porcji:
Ciasto: - szklanka mąki, - 2 szklanki mleka, pół szklanki wody, - 1 jajko, szczypta soli, łyżeczka masła Farsz: - pęczek dymki, ząbek czosnku, - puszka ananasów, - 50 dag mielonego mięsa, - sól, pieprz, łyżka oleju, - pół szklanki sosu słodko-kwaśnego (ze słoika lub fix), - pół pęczka natki pietruszki, kilka łodyżek szczypiorku
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszać, odstawić na pół godziny. Usmażyć naleśniki. Dymkę umyć i poszatkować. Czosnek wycisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać mielone mięso, sól, pieprz i paprykę. Smażyć około 10 minut. Dodać ananasa z puszki, pokrojony w kostkę, oraz sos słodko-kwaśny. Wymieszać i trzymać na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Naleśniki napełniać wystudzonym farszem, posypanym drobno posiekaną natką pietruszki. Zawiązywać łodyżkami szczypiorku.
Czas przygotowania: 40 minut