Przepis na dobry sos
Wieńczy dzieło.
- Nawet wytrawnym kucharzom zdarzają się wpadki. Co zrobić gdy dotyczą one przyrządzanego właśnie sosu?
- Gdy sos jest zbyt gęsty, rozrzedź go wywarem warzywnym, rosołem lub bulionem z kostki.
- Przesolony sos uratujesz, wrzucając kawałek chleba lub surowy ziemniak. Sos z takim "pochłaniaczem" soli musisz chwilę pogotować.
- Rzadki sos zagęścisz zmiksowanymi warzywami, mąką, śmietaną lub ziemniaczanym purée.
Żeberka w miodzie
Masz ochotę na konkretne jesienne mięsne danie? Przygotuj soczyste żeberka z piekarnika. Mięso podziel na porcję, natrzyj solą, pieprzem oraz czosnkiem, polej olejem wymieszanym z miodem i ostrą papryką, włóż do rękawa foliowego i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.