Reklama

Reklama

Przepis na łatwą drożdżówkę

Prosty przepis na ciasto z sezonowymi owocami.

Składniki: 

Reklama

CIASTO:

  • 10 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka, cukier waniliowy
  • szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • pół kilograma truskawek

KRUSZONKA:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz, zasyp cukrami. Jajka roztrzep, wylej na cukry. Wlej olej i mleko. Na wierzch przesiej mąkę i szczyptę soli. Nie mieszaj, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na trzy godziny.

Kruszonka: składniki wyrób. Owiń w folię, schłodź.

Składniki ciasta połącz. Wylej na blaszkę (25 na 40 cm). Ułóż truskawki, posyp kruszonką. Piecz 50-60 min w 180°C.

Dowiedz się więcej na temat: przepis | rybak | Agnieszka | przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje