Przepis na łatwą drożdżówkę
Prosty przepis na ciasto z sezonowymi owocami.
Składniki:
CIASTO:
- 10 dag drożdży
- szklanka cukru
- 4 szklanki mąki
- 4 jajka, cukier waniliowy
- szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- pół kilograma truskawek
KRUSZONKA:
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz, zasyp cukrami. Jajka roztrzep, wylej na cukry. Wlej olej i mleko. Na wierzch przesiej mąkę i szczyptę soli. Nie mieszaj, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na trzy godziny.
Kruszonka: składniki wyrób. Owiń w folię, schłodź.
Składniki ciasta połącz. Wylej na blaszkę (25 na 40 cm). Ułóż truskawki, posyp kruszonką. Piecz 50-60 min w 180°C.