Przepis na pasztet domowy z mieszanego mięsa

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, warto więc pomyśleć o świątecznym menu. Wśród klasycznych specjałów króluje pasztet, który możesz podać na wiele sposobów. Ponadto danie to zawiera cenne składniki: wapń czy żelazo. Mają one pozytywny wpływa na funkcjonowanie organizmu. Jak zrobić pasztet domowy z mieszanego mięsa? Podpowiadamy.

Domowej roboty pasztet z mieszanego mięsa to świetny pomysł na wielkanocne danie
Domowej roboty pasztet z mieszanego mięsa to świetny pomysł na wielkanocne danie123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść pasztet?

Pasztet zawiera wiele cennych składników, które regulują pracę organizmu człowieka. Do najważniejszych zaliczyć można wapń czy żelazo, a także witaminy z grupy B (B12 czy B1). Wapń jest głównym składnikiem budulcowym kości oraz zębów, dodatkowo bierze udział w procesie regulacji hormonów i krzepnięcia krwi. Za co natomiast odpowiada zawarte w pasztecie żelazo? Przede wszystkim wspiera układ nerwowy i odpornościowy, a także ma działanie przeciwutleniające. Witamina B12 wspiera syntezę neuroprzekaźników (serotoniny i dopaminy), a B1 wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Przepis na pasztet z mieszanego mięsa

Domowy pasztet to danie, które znały już nasze babcie i chętnie go serwowały
Domowy pasztet to danie, które znały już nasze babcie i chętnie go serwowały123RF/PICSEL

Pasztet domowy zrobisz w zaledwie kilka minut, a przepis na jego wykonanie jest bardzo prosty. Danie to idealnie nadaje się na Wielkanoc i z pewnością zasmakuje twoim gościom. Poniżej znajdziesz niezbędne składniki oraz sposób wykonania pasztetu z mieszanego mięsa.

Składniki:

  • karkówka 40 dag,
  • piersi z indyka 40 dag,
  • wątroby wołowej 50 dag,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i imbir w proszku,
  • suszone grzyby 50 gramów,
  • cebula 2 sztuki,
  • jajka 3 sztuki,
  • sucha bułka 3 sztuki,
  • bułka tarta 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pierś z indyka oraz karkówkę w kostkę i ugotuj. Dla wzmnocenia smaku dołóż dwa liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. 
  2. Po kwadransie dołóż pokrojoną wątrobę, grzyby, cebulę i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  3. Namocz bułki, a następnie wraz z ugotowanym mięsem, cebulą i grzybami przemiel.
  4. Dodaj jajka, łyżeczkę czosnku oraz imbiru mielonego: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, a potem przełóż do niej pasztet.
  6. Całość piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy pasztet będzie już lekko zarumieniony i chrupki możesz wyciągnąć go z piekarnika. Smacznego!

Z czym podawać pasztet domowy?

Pasztet domowej roboty najlepiej smakuje z chrzanem i ćwikłą, ale pyszny będzie również z sosem tatarskim. Są osoby, które preferują pasztet z mięsa mieszanego z dodatkiem ogórków kiszonych lub kapusty. Oryginalnym pomysłem jest podanie tego dania z żurawiną, która przełamie mięsny smak.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas