Przepis na pasztet domowy z mieszanego mięsa

Domowej roboty pasztet z mieszanego mięsa to świetny pomysł na wielkanocne danie
Domowej roboty pasztet z mieszanego mięsa to świetny pomysł na wielkanocne danie123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść pasztet?

Przepis na pasztet z mieszanego mięsa

Domowy pasztet to danie, które znały już nasze babcie i chętnie go serwowały
Domowy pasztet to danie, które znały już nasze babcie i chętnie go serwowały123RF/PICSEL
  • karkówka 40 dag,
  • piersi z indyka 40 dag,
  • wątroby wołowej 50 dag,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i imbir w proszku,
  • suszone grzyby 50 gramów,
  • cebula 2 sztuki,
  • jajka 3 sztuki,
  • sucha bułka 3 sztuki,
  • bułka tarta 1 łyżka.
  1. Pokrój pierś z indyka oraz karkówkę w kostkę i ugotuj. Dla wzmnocenia smaku dołóż dwa liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. 
  2. Po kwadransie dołóż pokrojoną wątrobę, grzyby, cebulę i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  3. Namocz bułki, a następnie wraz z ugotowanym mięsem, cebulą i grzybami przemiel.
  4. Dodaj jajka, łyżeczkę czosnku oraz imbiru mielonego: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, a potem przełóż do niej pasztet.
  6. Całość piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy pasztet będzie już lekko zarumieniony i chrupki możesz wyciągnąć go z piekarnika. Smacznego!
Wegański pasztet z czarnej fasoliInteria KulinariaInteria Kulinaria

Z czym podawać pasztet domowy?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?