Reklama

Reklama

Przepis na zakwas buraczany

Można pić go samodzielnie lub dodać do wigilijnego barszczu. Samo zdrowie!

Składniki

  • 500 g buraków
  • 2 szklanki wody przegotowanej w temperaturze pokojowej
  • pół łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • garść ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • plaster korzenia chrzanu
  • plaster korzenia imbiru
  • pół łyżeczki nasion kopru
  • pół łyżeczki nasion kminku

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plastry. W garnku z wodą rozpuść sól. Na dno głębokiego słoika wsyp wszystkie przyprawy i układaj buraki pokrojone w plastry. Zalej powstałą solanką tak, aby wszystkie buraki były przykryte. Słoik lekko zakręć zakrętką - umożliwi to ujście gazów wydzielających się w początkowym etapie fermentacji

Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna i obserwuj proces fermentacji. Kiszenie powinno trwać od 5 do 7 dni. 

Przez pierwsze 3 dni na powierzchni może się tworzyć warstwa białej piany - zbierz łyżką. Kiedy piana przestanie się już wytwarzać, możesz szczelnie zakręcić słoik. Po upływie około 5 dni można spróbować zakwasu - jeśli jego smak jest zbyt mało kwaśny pozostaw jeszcze na 1-2 dni (powinien być kwaskowaty, z wyczuwalną nutą buraka i przypraw).

Gotowy zakwas przelej do butelki, zakręć szczelnie i wstaw do lodówki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje