Przepis na zakwas buraczany
Można pić go samodzielnie lub dodać do wigilijnego barszczu. Samo zdrowie!

Składniki
- 500 g buraków
- 2 szklanki wody przegotowanej w temperaturze pokojowej
- pół łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- garść ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- plaster korzenia chrzanu
- plaster korzenia imbiru
- pół łyżeczki nasion kopru
- pół łyżeczki nasion kminku
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plastry. W garnku z wodą rozpuść sól. Na dno głębokiego słoika wsyp wszystkie przyprawy i układaj buraki pokrojone w plastry. Zalej powstałą solanką tak, aby wszystkie buraki były przykryte. Słoik lekko zakręć zakrętką - umożliwi to ujście gazów wydzielających się w początkowym etapie fermentacjiTak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna i obserwuj proces fermentacji. Kiszenie powinno trwać od 5 do 7 dni. Przez pierwsze 3 dni na powierzchni może się tworzyć warstwa białej piany - zbierz łyżką. Kiedy piana przestanie się już wytwarzać, możesz szczelnie zakręcić słoik. Po upływie około 5 dni można spróbować zakwasu - jeśli jego smak jest zbyt mało kwaśny pozostaw jeszcze na 1-2 dni (powinien być kwaskowaty, z wyczuwalną nutą buraka i przypraw).Gotowy zakwas przelej do butelki, zakręć szczelnie i wstaw do lodówki.