Przepis na zakwas buraczany
Można pić go samodzielnie lub dodać do wigilijnego barszczu. Samo zdrowie!
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plastry. W garnku z wodą rozpuść sól. Na dno głębokiego słoika wsyp wszystkie przyprawy i układaj buraki pokrojone w plastry. Zalej powstałą solanką tak, aby wszystkie buraki były przykryte. Słoik lekko zakręć zakrętką - umożliwi to ujście gazów wydzielających się w początkowym etapie fermentacji
Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna i obserwuj proces fermentacji. Kiszenie powinno trwać od 5 do 7 dni.
Przez pierwsze 3 dni na powierzchni może się tworzyć warstwa białej piany - zbierz łyżką. Kiedy piana przestanie się już wytwarzać, możesz szczelnie zakręcić słoik. Po upływie około 5 dni można spróbować zakwasu - jeśli jego smak jest zbyt mało kwaśny pozostaw jeszcze na 1-2 dni (powinien być kwaskowaty, z wyczuwalną nutą buraka i przypraw).
Gotowy zakwas przelej do butelki, zakręć szczelnie i wstaw do lodówki.