Przepis na zakwas buraczany

Można pić go samodzielnie lub dodać do wigilijnego barszczu. Samo zdrowie!

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plastry. W garnku z wodą rozpuść sól. Na dno głębokiego słoika wsyp wszystkie przyprawy i układaj buraki pokrojone w plastry. Zalej powstałą solanką tak, aby wszystkie buraki były przykryte. Słoik lekko zakręć zakrętką - umożliwi to ujście gazów wydzielających się w początkowym etapie fermentacji

Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna i obserwuj proces fermentacji. Kiszenie powinno trwać od 5 do 7 dni. 

Przez pierwsze 3 dni na powierzchni może się tworzyć warstwa białej piany - zbierz łyżką. Kiedy piana przestanie się już wytwarzać, możesz szczelnie zakręcić słoik. Po upływie około 5 dni można spróbować zakwasu - jeśli jego smak jest zbyt mało kwaśny pozostaw jeszcze na 1-2 dni (powinien być kwaskowaty, z wyczuwalną nutą buraka i przypraw).

Gotowy zakwas przelej do butelki, zakręć szczelnie i wstaw do lodówki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas