Przepyszny sernik dyniowy z galaretką z czarnej porzeczki
- Dynia dodaje sernikom nie tylko cudownego koloru, ale przede wszystkim delikatnego, budyniowego posmaku, który niezwykle lubię w tego rodzaju wypiekach - opisuje Dominika Wójciak, autorka przepisu.
Podane poniżej składniki wystarczą na 16 porcji dyniowego sernika.
Do przygotowania spodu potrzebujemy: szklanki bułki tartej, 70 g masła, 2 łyżek cukru, łyżeczki cynamonu, szczypty soli. Masę serową przygotowujemy z 1 kg tłustego twarogu sernikowego, 300 g miąższu z dyni, 100 ml śmietanki kremówki (30 proc.), półtorej szklanki cukru, 4 jajek, 3 żółtek oraz skórki startej z pomarańczy. Galaretkę z czarnej porzeczki przygotowujemy z 2 szklanek czarnych porzeczek, szklanki cukru, laski cynamonu (ewentualnie łyżeczki sproszkowanego).
Na początku trzeba upiec pokrojoną w kostkę dynię. Wyłożyć na blachę, przykryć folią aluminiową i piec ok. 20-30 min. w temperaturze 180 st. C. Następnie zmiksować i wystudzić.
Aby zrobić spód sernika, musimy rozpuścić masło na patelni, dodać pozostałe składniki i chwilę smażyć do momentu, aż bułka tarta lekko się przyrumieni. Na spód tortownicy kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy bułkę równo rozkładając i dokładnie dociskając. Tortownicę wkłądamy do lodówki.
Mikserem trzeba wymieszać wszystkie składniki masy serowej wraz z piure dyniowym. Masę przełożyć na spód. Tortownicę należy owinąć szczelnie kilkoma warstwami folii aluminiowej i włożyć do większej formy wypełnionej wrzątkiem do połowy wysokości. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 90 minut w temperaturze 150 st. C do momentu, aż wierzch będzie upieczony. Ciasto trzeba wystudzić, a później przełożyć do lodówki.
Owoce trzeba rozgnieść i zagotować. Po 10 minutach, przecisnąć przez sito. Do soku dodać cynamon, cukier i gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Galaretkę wystudzić i chłodną przelać na sernik i ponownie ciasto włożyć do lodówki na dwie godziny. Sernik trzeba podawać koniecznie schłodzony, idealny do gorącej zimowej herbaty.