Przetwory do mięs i serów

Aromatyczny czosnek, żurawina, grzybki w occie czy konfitura z czerwonej cebuli to niezastąpione dodatki do zimowych kanapek, sałatek oraz przystawek.

Marynowany czosnek z chili

Składniki

  • 4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 150 g cukru
  • po łyżce soli i pieprzu
  • 2 strąki chili
  • 20 dużych główek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka gałązek estragonu
  • oliwa

1. Wino wlej do garnka. Dodaj ocet winny. Wsyp cukier (niepełna szklanka) oraz czubatą łyżkę soli. Zagotuj przygotowane składniki. 

2. Papryczki chili umyj, pozostaw w całości. Otrzyj igiełki z estragonu. Wrzuć do wrzącej zalewy razem z papryczkami chili, liśćmi laurowymi oraz mielonym pieprzem. 

3. Ząbki czosnku pozbaw osłonek, wrzuć do gotującej się zalewy i od razu zdejmij garnek z ognia. Odstaw go na noc pod przykryciem. 

4. Następnego dnia całość ponownie zagotuj. Ogrzewaj 2-3 minuty, ostudź. Ząbki czosnku przełóż do słoików. Zalej ostudzoną zalewą (bez chili). Do każdego słoika na wierzch wlej po łyżce oliwy. Szczelnie zamknij. 

WYPRÓBUJ: Aby dodać aromatu i zapewnić trwałość przetworom, włóż do słoika liście dębu lub wiśni.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje