Reklama

Reklama

Przetwory do mięs i serów

Aromatyczny czosnek, żurawina, grzybki w occie czy konfitura z czerwonej cebuli to niezastąpione dodatki do zimowych kanapek, sałatek oraz przystawek.

Marynowany czosnek z chili

Składniki

  • 4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 150 g cukru
  • po łyżce soli i pieprzu
  • 2 strąki chili
  • 20 dużych główek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka gałązek estragonu
  • oliwa

1. Wino wlej do garnka. Dodaj ocet winny. Wsyp cukier (niepełna szklanka) oraz czubatą łyżkę soli. Zagotuj przygotowane składniki. 

2. Papryczki chili umyj, pozostaw w całości. Otrzyj igiełki z estragonu. Wrzuć do wrzącej zalewy razem z papryczkami chili, liśćmi laurowymi oraz mielonym pieprzem. 

3. Ząbki czosnku pozbaw osłonek, wrzuć do gotującej się zalewy i od razu zdejmij garnek z ognia. Odstaw go na noc pod przykryciem. 

4. Następnego dnia całość ponownie zagotuj. Ogrzewaj 2-3 minuty, ostudź. Ząbki czosnku przełóż do słoików. Zalej ostudzoną zalewą (bez chili). Do każdego słoika na wierzch wlej po łyżce oliwy. Szczelnie zamknij. 

WYPRÓBUJ: Aby dodać aromatu i zapewnić trwałość przetworom, włóż do słoika liście dębu lub wiśni.

Reklama


Grzyby w winnej zalewie

Składniki

  • 1 kg dowolnych grzybów leśnych
  • cytryna
  • po szklance czerwonego
  • wina oraz octu (10 proc.)
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • po łyżce ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania

1. Grzyby oczyść, odetnij końcówki. Większe sztuki pokrój. Wrzuć do garnka, zalej wodą. Wsyp łyżkę soli. Gotuj 15-20 minut. Osącz, rozłóż do wyparzonych słoików. 

2. Na marynatę wlej do garnka po szklance wody, wina oraz octu. Cytrynę sparz, wyszoruj. Pokrój w plasterki. Wrzuć do składników marynaty. 

3. Dodaj przyprawy: gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek kory cynamonu, resztę soli i cukier. Całość zagotuj, ostudź. Zimną marynatą zalej grzyby (usuń cytrynę oraz cynamon). Zamknij słoiki. Pasteryzuj grzyby 20 minut. 

PAMIĘTAJ: Jeśli zalewa zawiera dużo octu, grzybów nie musisz pasteryzować. Wtedy jednak zalewaj je gorącą marynatą. 

Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 80 g brązowego cukru
  • ok. 200 ml ciemnego octu winnego
  • kilka łyżek miodu
  • około łyżeczki soli
  • pieprz
  • kilka gałązek tymianku

Sposób przygotowania

1. Cebule obierz, opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w dość cienkie piórka. Cukier wsyp do rozgrzanego rondla lub szerokiego garnka z grubym dnem. Podgrzewaj, bez mieszania, aż się skarmelizuje. 

2. Na karmel wrzuć pokrojoną cebulę. Posyp ją solą. Smaż, mieszając, aż zwiędnie i puści trochę soku. Wlej ocet winny. Duś na małym ogniu jeszcze 5-10 minut. 

3. Dodaj do smaku miód oraz mielony czarny pieprz. Otrzyj listki z kilku gałązek tymianku, wrzuć do konfitury. Całość wymieszaj i smaż dalej, bez przykrycia, aż płyn odparuje, a cebula zacznie się karmelizować. W razie potrzeby dopraw solą. Przełóż do słoiczków, pasteryzuj 12-15 minut. 

WYPRÓBUJ: Jeśli po kilku miesiącach konfitura się skarmelizuje, wyjmij ją ze słoika i krótko podgrzej.

Żurawina duszona z jabłkiem

Składniki

  • 1 kg świeżej żurawiny
  • 2-3 winne jabłka (ok. 400 g)
  • 300 g cukru

Sposób przygotowania

1. Żurawinę opłucz starannie pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem. Pozostaw na sicie do ocieknięcia. 

2. W tym czasie przygotuj syrop. Wlej do garnka szklankę wody. Wsyp cukier. Gotuj, aż się rozpuści. 

3. Do słodkiego i gęstego syropu wsyp przygotowaną żurawinę. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 30 minut. 

4. Jabłka umyj, obierz ze skórki. Przekrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie zetrzyj miąższ na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrój w kosteczkę. Dodaj do żurawiny. 

5. Duś razem, co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozgotują. Przełóż mieszankę do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręć, ustaw do góry dnem. Pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia. 

WYPRÓBUJ: Świeża żurawina ma charakterystyczną goryczkę. By się jej pozbyć, wystarczy zamrozić owoce na dobę.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje