Przetwory do mięs i serów

Aromatyczny czosnek, żurawina, grzybki w occie czy konfitura z czerwonej cebuli to niezastąpione dodatki do zimowych kanapek, sałatek oraz przystawek.

Czosnek marynowany
Czosnek marynowany123RF/PICSEL

Marynowany czosnek z chili

1. Wino wlej do garnka. Dodaj ocet winny. Wsyp cukier (niepełna szklanka) oraz czubatą łyżkę soli. Zagotuj przygotowane składniki. 

2. Papryczki chili umyj, pozostaw w całości. Otrzyj igiełki z estragonu. Wrzuć do wrzącej zalewy razem z papryczkami chili, liśćmi laurowymi oraz mielonym pieprzem. 

3. Ząbki czosnku pozbaw osłonek, wrzuć do gotującej się zalewy i od razu zdejmij garnek z ognia. Odstaw go na noc pod przykryciem. 

4. Następnego dnia całość ponownie zagotuj. Ogrzewaj 2-3 minuty, ostudź. Ząbki czosnku przełóż do słoików. Zalej ostudzoną zalewą (bez chili). Do każdego słoika na wierzch wlej po łyżce oliwy. Szczelnie zamknij. 

WYPRÓBUJ: Aby dodać aromatu i zapewnić trwałość przetworom, włóż do słoika liście dębu lub wiśni.

Kiszone rzodkiewki - jak je zrobićInteria Kulinaria

Grzyby w winnej zalewie

Grzyby w zalewie
Grzyby w zalewie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Grzyby oczyść, odetnij końcówki. Większe sztuki pokrój. Wrzuć do garnka, zalej wodą. Wsyp łyżkę soli. Gotuj 15-20 minut. Osącz, rozłóż do wyparzonych słoików. 

2. Na marynatę wlej do garnka po szklance wody, wina oraz octu. Cytrynę sparz, wyszoruj. Pokrój w plasterki. Wrzuć do składników marynaty. 

3. Dodaj przyprawy: gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek kory cynamonu, resztę soli i cukier. Całość zagotuj, ostudź. Zimną marynatą zalej grzyby (usuń cytrynę oraz cynamon). Zamknij słoiki. Pasteryzuj grzyby 20 minut. 

PAMIĘTAJ: Jeśli zalewa zawiera dużo octu, grzybów nie musisz pasteryzować. Wtedy jednak zalewaj je gorącą marynatą. 

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z cebuli
Konfitura z cebuli123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebule obierz, opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w dość cienkie piórka. Cukier wsyp do rozgrzanego rondla lub szerokiego garnka z grubym dnem. Podgrzewaj, bez mieszania, aż się skarmelizuje. 

2. Na karmel wrzuć pokrojoną cebulę. Posyp ją solą. Smaż, mieszając, aż zwiędnie i puści trochę soku. Wlej ocet winny. Duś na małym ogniu jeszcze 5-10 minut. 

3. Dodaj do smaku miód oraz mielony czarny pieprz. Otrzyj listki z kilku gałązek tymianku, wrzuć do konfitury. Całość wymieszaj i smaż dalej, bez przykrycia, aż płyn odparuje, a cebula zacznie się karmelizować. W razie potrzeby dopraw solą. Przełóż do słoiczków, pasteryzuj 12-15 minut. 

WYPRÓBUJ: Jeśli po kilku miesiącach konfitura się skarmelizuje, wyjmij ją ze słoika i krótko podgrzej.

Przepis na faszerowaną cebulęInteria Kulinaria

Żurawina duszona z jabłkiem

Żurawina duszona
Żurawina duszona123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Żurawinę opłucz starannie pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem. Pozostaw na sicie do ocieknięcia. 

2. W tym czasie przygotuj syrop. Wlej do garnka szklankę wody. Wsyp cukier. Gotuj, aż się rozpuści. 

3. Do słodkiego i gęstego syropu wsyp przygotowaną żurawinę. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 30 minut. 

4. Jabłka umyj, obierz ze skórki. Przekrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie zetrzyj miąższ na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrój w kosteczkę. Dodaj do żurawiny. 

5. Duś razem, co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozgotują. Przełóż mieszankę do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręć, ustaw do góry dnem. Pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia. 

WYPRÓBUJ: Świeża żurawina ma charakterystyczną goryczkę. By się jej pozbyć, wystarczy zamrozić owoce na dobę.

Przepis na zdrowe batoniki z żurawinąInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas