Przetwory na zimę z pigwy. Sprawdź, jak je zrobić

Pigwy to źródło witamin, które pomoże nam przetrwać sezon przeziębień
Pigwy to źródło witamin, które pomoże nam przetrwać sezon przeziębień123RF/PICSEL

Pigwy - wszystko co musisz o nich wiedzieć

Kiedy zrywać pigwy?

Dlaczego warto jeść pigwy?

  • Anemii
  • Przeziębienia lub grypy
  • Braku apetytu
  • Przemęczenia lub wyczerpania
  • Zaburzeń trawienia

Jakie przetwory z pigwy warto zrobić na zimę?

Co zrobić z pigwy - przepisy

  • Przepis na dżem z pigwy:
Na zimę warto przygotować dżem z pigwy, który będzie nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy
Na zimę warto przygotować dżem z pigwy, który będzie nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy123RF/PICSEL
  • Sok z pigwy z miodem
Sok z pigwy świetnie nadaje się do herbaty
Sok z pigwy świetnie nadaje się do herbaty123RF/PICSEL
Nalewka z pigwy to pyszny sposób na zdrowie
Nalewka z pigwy to pyszny sposób na zdrowie123RF/PICSEL
  • Konfitura z pigwy
Konfiturę z pigwy łatwo przygotować na zimowy czas
Konfiturę z pigwy łatwo przygotować na zimowy czas123RF/PICSEL

Jak wykorzystać przetwory na zimę z pigwy?

Jak przechowywać przetwory z pigwy?

  • Nieotwarte słoiki i butelki należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu.
  • Otwarte przetwory powinno się przechowywać w lodówce, nie dłużej niż miesiąc. Najlepiej umieścić je na górnej półce lodówki, gdzie temperatura wynosi zazwyczaj 6-7 stopni Celsjusza.
  • Weki poddane pasteryzacji należy trzymać spiżarni lub piwnicy. Jeśli nie posiadamy takiego pomieszczenia, to umieszczamy je na balkonie lub w schowku np. na narzędzia. Decydując się na trzymanie przetworów z pigwy na balkonie, musimy pamiętać, aby podczas pierwszych przymrozków przenieść słoiki do cieplejszego miejsca.
  • Każdą butelkę oraz słoiki oznacz etykietą, zawierającą nazwę przetworu oraz datę jego przygotowania. 
  • Sprawdzaj co jakiś czas szczelność słoików i kontroluj czy w przetworach nie pojawia się pleśń. 
  • Przyjmuje się, że wyroby w słoikach nie powinny stać dłużej niż 12 miesięcy.
  • Nalewki przechowuje się w zacienionym miejscu, na przykład w barku, gdzie nie docierają promienie słoneczne, w temperaturze pokojowej.