Reklama

Reklama

Przygotowywanie naleśników do krokietów. Oto patent Magdy Gessler

Krokiety to dość popularne danie, które często gości na stołach Polaków. Wielu uwielbia je przede wszystkim w towarzystwie czerwonego barszczu. Chociaż przygotowanie ich nie jest trudne, to zdaniem Magdy Gessler podczas smażenia naleśników, trzeba pamiętać o ważnej kwestii.

Jak przygotować krokiety?

Krokiety dość często pojawiają się w wielu domach. To nic innego jak posmarowane farszem, zawinięte w roladę, obtoczone w jajku i bułce tartej naleśniki. Można je przygotować znacznie wcześniej i usmażyć tuż przed podaniem. 

Sprawdzają się jako pomysł zarówno na obiad, jak i kolacje. To także świetna propozycja ciepłego dania na imprezę. Dość często pojawiają się, chociażby na weselach. 

Wiele osób lubi spożywać je wraz z czerwonym barszczem, a do tych ulubionych należą przede wszystkim te z kapustą i grzybami. Krokiety można również przygotowywać m.in. z mięsnym lub pieczarkowo-serowym nadzieniem.

Zobacz także: Jedz często. Twoja odporność będzie jak tytanowa tarcza

Reklama

Czego unikać podczas robienia krokietów?

Chociaż wydaje się, że krokiety nie są trudne w przygotowaniu, to sporą uwagę należy zwrócić na naleśniki. Jak się okazuje, wiele osób zapomina o jednej kwestii, która wpływa na ich smak. Chodzi o kolejność dodawania składników podczas przygotowania ciasta. 

Niektórzy najpierw wlewają do miski wodę i mleko, a następnie wsypują suche składniki. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Należy to robić odwrotnie, czyli do przesianej przez sito mąki wlewać płyny. Ma to gwarantować lepsze związanie się produktów. Właśnie w taki sposób naleśniki robi Magda Gessler. 

Zobacz także: Królowa deserów i ciast. Jak ubić bitą śmietanę? Sprawdzona metoda, tak się nie zwarzy

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki powinny być w temperaturze pokojowej. W związku z tym trzeba pamiętać, by mniej więcej godzinę wcześniej wyjąć produkty z lodówki. Poza tym, jeśli chcemy, by naleśniki wyszły delikatniejsze i puszyste, warto dodać do ciasta wody gazowanej. 

Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Można do tego wykorzystać olej bądź masło klarowane. Gdy zaczną nabierać złotego koloru, to znak, że są gotowe. Po zdjęciu z patelni można zacząć smarować je przygotowanym wcześniej farszem. 

***


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: krokiety | ciasto na naleśniki do krokietów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy