Tajny, babciny składnik racuchów. Tajemnica tkwi w "diabelskiej wodzie"

Wiele osób, które rozpoczęły dorosłe życie i opuściły rodzinny dom, tęskni za smakiem potraw, przygotowywanych przez nasze babcie, a jednym z takich dań naszego dzieciństwa są przepyszne racuchy. I choć ich przygotowanie jest proste i szybkie, to rzadko kiedy udaje nam się odzwierciedlić ten niepowtarzalny smak, który pozostał w naszych wspomnieniach. Niewykluczone, że poznaliśmy odpowiedź, dlaczego dzisiejsze racuchy nie smakują jak te babcine.

Racuchy to dla wielu osób smak dzieciństwa
Racuchy to dla wielu osób smak dzieciństwa123RF/PICSEL

Tajny składnik racuchów

W przypadku racuchów trudno mówić o skomplikowanym przepisie, bo do ich przygotowania potrzebujemy niewiele składników, a sam proces obróbki termicznej także nie jest skomplikowany. Mimo to próbując odtworzyć smak racuchów robionych przez nasze babcie, najczęściej czegoś nam w nich brakuje. Mowa o strukturze potrawy, która z babcinych rąk zawsze wychodziła idealnie puszysta.

Racuchy można podawać na wiele sposób, ale najlepiej smakują z cukrem pudrem
Racuchy można podawać na wiele sposób, ale najlepiej smakują z cukrem pudrem123RF/PICSEL

Wszystko wskazuje na to, że poznaliśmy "tajny" składnik, który z powodzeniem dodawany był przez nasze babcie do racuchów. Mowa o "diabelskiej wodzie", która sprawiała, że racuchy były tak wyjątkowe i niepowtarzalne. I choć dziś, w czasach tzw. poprawności politycznej składnik ten niekoniecznie będzie akceptowany przez matki serwujące tę potrawę swoim dzieciom, to jednak fakt jest taki, że dawniej był on wykorzystywany do przygotowania racuchów.

"Diabelska woda" to nic innego jak odrobina czystego spirytusu, dzięki któremu racuchy stają się sprężyste i puszyste.

Racuchy z "diabelską wodą" - składniki

  • pół kg mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • półtorej szklanki letniego mleka
  • jedno jajko
  • dwie łyżki cukru
  • jedna łyżka cukru waniliowego
  • odrobina soli
  • 40 ml czystego spirytusu (jeden kieliszek)
  • olej do smażenia

Jak zrobić racuchy z "diabelską wodą" - przepis

Przygotowanie racuchów
Przygotowanie racuchów123RF/PICSEL

Przygotowanie racuchów należy rozpocząć od wyrobienia drożdży. Do miski z lekko ciepłym mlekiem dodaj dwie łyżki cukru, pokruszone drożdże i pięć łyżek mąki. Zaczyn przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Do dużej miski dodaj resztę mąki, jedno jajko, cukier waniliowy i resztę mleka. Zagniataj ciasto dłońmi, dodając do niego partiami zaczyn z drożdży. Po skończeniu wyrabiania ciasta dodaj do niego alkohol i ponownie ugniataj w taki sposób, by do ciasta dostało się powietrze. Rozprowadź spirytus na całej powierzchni ciasta. Całość przykryj ściereczką i dostaw na godzinę, do momentu, aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj na nią ciasto delikatnie je formując. Usmażone racuchy odłóż na ręcznik papierowy celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Racuchy podawaj obsypując je cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Smacznego.

***

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas