Jedz często. Twoja odporność będzie jak tytanowa tarcza

Dlaczego warto jeść twaróg?
Dlaczego warto jeść twaróg?123RF/PICSEL

Twaróg - źródłem pełnowartościowego białka

  • jest pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie potrafi wytworzyć, a są mu niezbędne do obsługi procesów życiowych,
  • jest łatwo przyswajalne. 
  • są składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów i enzymów,
  • wchodzą w skład ciał odpornościowych,
  • utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych,
  • są nośnikiem licznych witamin i składników mineralnych,
  • biorą też udział w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi.

Twaróg: komplet aminokwasów, minerały i witaminy

Zobacz również:

  • sód,
  • fosfor,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk,
  • trzy witaminy z grupy B, w tym: cholinę (B4), ryboflawinę (B2) i kobalaminę (B12),
  • niewielkie ilości witamin o właściwościach przeciwutleniających, czyli A i E.
Do twarogu warto dołożyć bogate w wit. C posiekaną natkę pietruszki
Do twarogu warto dołożyć bogate w wit. C posiekaną natkę pietruszki123RF/PICSEL

Rodzaje twarogu

  • chudy - zawartość tłuszczu 1-3proc., kaloryczność do 100kcal/100g,
  • półtłusty - 3proc. tłuszczu i 133kcal/100g,
  • tłusty - 7proc. tłuszczu i 160kcal/100g,
  • pełnotłusty - 12proc. tłuszczu i 180kcal,
  • śmietankowy - 16proc. tłuszczu i 220kcal. 

Chudy czy tłusty - który twaróg wybrać?

Zobacz również:

    Do twarogu warto dołożyć bogate w wit. C posiekaną natkę pietruszki
    Do twarogu warto dołożyć bogate w wit. C posiekaną natkę pietruszki123RF/PICSEL

    Twaróg - korzyści dla zdrowia

    1. Jest polecany dla osób, które ograniczają spożycie mięsa albo zupełnie wykluczyły je z diety. Zawiera nie tylko pełnowartościowe białko, ale też cynk i witaminę B12, których najcenniejszym źródłem są produkty mięsne.
    2. Zawarte w twarogu białko pozwala budować nowe komórki, tkanki i dbać o homeostazę organizmu.
    3. Pozyskany z twarogu cynk to lepsza wydolność systemu immunologicznego i nerwowego, a także poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci.
    4. B12, której źródłem jest twaróg pomaga zadbać o lepszy nastrój - bierze udział w syntezie serotoniny i dopaminy. Warunkuje produkcję czerwonych krwinek.
    5. Twaróg (bez słodkich dodatków) ma niski indeks glikemiczny i nie musi być wykluczany z diety diabetyków, osób z insulinoopornością, nieprawidłowościami w obrębie gospodarki węglowodanowej i będących w trakcie redukcji masy ciała. Warto wówczas zrezygnować ze śmietankowych, smakowych i pełnotłustych, a sięgnąć po chudsze odmiany twarogu.
    „Ewa gotuje”: Domowy ser białyPolsatPolsat