Królowa deserów i ciast. Jak ubić bitą śmietanę? Sprawdzona metoda, tak się nie zwarzy

 Bita śmietana – jak ją okiełznać? Zdradzamy kilka przydatnych trików
Bita śmietana – jak ją okiełznać? Zdradzamy kilka przydatnych trikówPixabay.com

Śmietana do ubijania - jaką wybrać?

Bita śmietana to popularny dodatek do deserów. Świeża śmietanka to w tym wypadku obowiązek
Bita śmietana to popularny dodatek do deserów. Świeża śmietanka to w tym wypadku obowiązekPicsel123RF/PICSEL

Jak ubijać śmietanę?

Bita śmietana wyjdzie jak marzenie. Pilnuj się tylko tych zasad
Bita śmietana wyjdzie jak marzenie. Pilnuj się tylko tych zasad123RF/PICSEL
  • Naczynie, w którym chcemy przygotować bitą śmietanę, powinno być schłodzone. Dobrze, gdyby było wykonane ze szkła lub stali - takie naczynia można łatwo i szybko schłodzić, a to ułatwi ubijanie śmietanki.  Warto zadbać o to, aby było czyste i suche. - Pozostałości innych produktów, czy osady mogą bowiem utrudniać ubijanie i sprawić, że finalny efekt nie będzie spektakularny.
  • Moc - ubijanie ręczne jest najbardziej bezpieczne, ale też bardzo czasochłonne i męczące, dlatego tak chętnie korzystamy z dobrodziejstw techniki. Blender czy mikser potrafią ubić śmietanę w mig, ale łatwo też przegapić moment, w którym śmietana jest gotowa i ją przebić. Dlatego podczas ubijania warto stopniowo zmniejszać moc urządzenia, aby kontrolować prędkość ubijania i zmiany w strukturze śmietanki. Na końcu powinniśmy już delikatnie mieszać bitą śmietanę.
  • Czas jest również istotny, dlatego proces ubijania nie powinien trwać zbyt długo, skutkuje to bowiem przebiciem śmietany, a w rezultacie jej rozwarstwieniem. Nieważne czy używamy ręcznej trzepaczki, blendera czy miksera - za każdym razem należy kontrolować konsystencję śmietany, gdyż nawet kilka niepotrzebnych, dodatkowych ruchów może spowodować katastrofę. Gdy na powierzchni ubijanej śmietanki zaczną się pojawiać wyraźne smugi i zacznie ona gęstnieć należy zwiększyć czujność - to właśnie wtedy następuje krytyczny moment. A co jeśli się zagapimy? I na to mamy radę!

Jak uratować zwarzoną śmietanę?

Zobacz również:

Jak długo można przechowywać bitą śmietanę?

Jak jeść bitą śmietanę?

Bita śmietana jest elementem wielu deserów
Bita śmietana jest elementem wielu deserów123RF/PICSEL