Przysmaki z dżememi pomarańczą
Tak smaczne, że... trudno przestać jeść!

Składniki
- 250 ml mleka
- 14 g suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 500 g mąki
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 50 g stopionego masła
- 2 łyżki spirytusu lub octu; dodatkowo:
- olej
- dżem truskawkowy
- pomarańcza
- cukier puder/lukier
12-14 sztuk
Sposób przygotowania
1. Żółtka i jajka ubij na puszysto. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, drożdże,szczyptę soli, oba cukry,ciepłe mleko i pianę jajeczną. Wyrabiaj 10 min. Dodaj masło i spirytus,wyrabiaj 5 min. Nakryj ściereczką i odstaw, by ciasto podwoiło objętość.2. Rozwałkuj ciasto na 3 cm.Wytnij okrągłe pączki. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 min. Usmaż na rozgrzanym, głębokim oleju na złoto, osącz na papierowym ręczniku. Ostudź, nadziej dżemem zmiksowanym z obraną pomarańczą (wąską końcówką szprycy). Oprósz cukrem pudrem lub polać lukrem.