Przysmaki z filetów rybnych
By z kawałka ryby przygotować oryginalne wyborne danie, nie potrzebujesz wielkich kulinarnych umiejętności, nie zabierze ci to też dużo czasu. Pyszny efekt gwarantowany!
Dorsz pod kruszonką
Sposób przygotowania
1. Filety z dorsza opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy przekrój na pół. Przełóż je do miseczki, oprósz solą i pieprzem. Potem skrop rybę sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw na ok. 20 minut. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Masło połącz z ziołami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Przygotuj posypkę: bułkę tartą wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową, mielone migdały oraz starty parmezan. Dolej oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
2. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej porcje ryby. Na każdym kawałku dorsza rozsmaruj trochę masła ziołowego. Posyp przygotowaną wcześniej posypką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz przez 20-25 minut. Udekoruj.
Karmazyn w papilotach
Sposób przygotowania
1. Zioła opłucz, posiekaj. Cytrynę sparz, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki. Zioła wymieszaj z oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Zetnij wierzch papryki, usuń pestki, strączek opłucz i potnij w krążki. Filety opłucz, wytrzyj.
2. Przygotuj 4 podwójnie złożone kawałki pergaminu (15 na 15 cm). Rozłóż na nich po 1 filecie. Obłóż je plasterkami pomidorów i cytryny oraz krążkami papryki. Przygotuj kolejne 4 kawałki pergaminu (35 na 28 cm). Ułóż na nich papiery z rybą i dodatkami. Na każdej porcji połóż trochę mieszanki ziół i oliwy. Polej winem. Posyp solą.
3. Dłuższe brzegi pergaminu zawiń do środka, tak by zachodziły na siebie. Końce mocno skręć i zwiąż sznureczkiem. Pakuneczki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut.