Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną

Pudding chia to od pewnego czasu prawdziwy kulinarny hit! Jest nie tylko bombą energetyczną, ale i witaminową.

Pudding chia
Pudding chiamateriały prasowe

Składniki

  • 3 łyżki nasion Chia
  • 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)

- mus ze śliwek

  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • sok z dużej cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 8 łyżek wody

- dekoracja

  • bita śmietana
  • kawałki śliwek kalifornijskich
  • listki świeżej mięty
1 godz. 0 min
4 osób

Sposób przygotowania

Mleko podgrzej w rondelku. Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia, całość energicznie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.

Czekoladowy deser z chia - wyborne domowe piankiInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas