Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną
Pudding chia to od pewnego czasu prawdziwy kulinarny hit! Jest nie tylko bombą energetyczną, ale i witaminową.

Składniki
- 3 łyżki nasion Chia
- 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)
- mus ze śliwek
- 200 g śliwek kalifornijskich
- sok z dużej cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 8 łyżek wody
- dekoracja
- bita śmietana
- kawałki śliwek kalifornijskich
- listki świeżej mięty
1 godz. 0 min
4 osób
Sposób przygotowania
Mleko podgrzej w rondelku. Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia, całość energicznie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.