Pudding migdałowy według przepisu Leonardo da Vinci
O wielu znanych wegetarianach nie wiemy, że nimi byli. Słynni wegetarianie to np. Plutarch, Tołstoj czy Gandhi. Mieli nawet swoje ulubione przepisy, które pozostały w notatkach czy pozostawionych książkach kucharskich.
Rynn Berry w swojej książce "Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy" podaje ciekawe receptury kulinarne sławnych ludzi. Znajdziemy tam np. pudding migdałowy według przepisu Leonardo da Vinci.
Składniki
Aby go przygotować, potrzebna będzie szklanka łuskanych migdałów, 3 szklanki pokrojonego w kostki miękkiego chleba, szklankę cukru, 4 szklanki wody i odrobinę wody różanej.
Sposób przygotowania
Łuskane migdały, chleb bez skórki ucieramy w moździerzu. Dolewamy wody, mieszamy i przecedzamy przez grube sito do garnka. Gotujemy, potem dodajemy cukier. Potrawa powinna być lekko podgotowana, by osiągnęła odpowiednią gęstość. Można dodać do niej wodę różaną.