Składniki: - 1 duża cebula, - 1 por, - 70 dag. białej kapusty,- 10 dag bułki tartej, - 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc., - 5 jajek, - sól, pieprz, - gałka muszkatołowa, - 2 łyżki masła, - 1 pęczek kopru Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, z pora zostawić 3 najładniejsze liście i je zblanszować, a resztę pokroić w dużą kostkę. Koper posiekać, zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Na maśle zeszklić cebulę, dodać kapustę i kostkę pora, przesmażyć chwilę i dodać śmietanę, przyprawić trochę solą i pieprzem gotować do miękkości kapusty. Po przestudzeniu dodać bułkę tartą, jajka, koper i doprawić gałką muszkatołową i ewentualnie solą i pieprzem. Długą, wąską formę wyłożyć folią spożywczą, a następnie zblanszowanymi liśćmi pora, masę wyłożyć do formy, zawinąć końcówki pora i folii. Formę włożyć do blaszki, wlać wodę do jednej trzeciej wysokości i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min. Czas przygotowania: 1 h. 30 min. Przepis na 8 osób.