Pudding z białej kapusty

Wypróbuj nowy przepis.

Składniki:

- 1 duża cebula,
- 1 por,
- 70 dag. białej kapusty,
- 10 dag bułki tartej,
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
- 5 jajek,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki masła,
- 1 pęczek kopru

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, z pora zostawić 3 najładniejsze liście i je zblanszować, a resztę pokroić w dużą kostkę. Koper posiekać, zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Na maśle zeszklić cebulę, dodać kapustę i kostkę pora, przesmażyć chwilę i dodać śmietanę, przyprawić trochę solą i pieprzem gotować do miękkości kapusty. Po przestudzeniu dodać bułkę tartą, jajka, koper i doprawić gałką muszkatołową i ewentualnie solą i pieprzem. Długą, wąską formę wyłożyć folią spożywczą, a następnie zblanszowanymi liśćmi pora, masę wyłożyć do formy, zawinąć końcówki pora i folii. Formę włożyć do blaszki, wlać wodę do jednej trzeciej wysokości i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min.
Czas przygotowania: 1 h. 30 min.
Przepis na 8 osób.

Dowiedz się więcej na temat: potrawy wegetariańskie | kapusta | przystawki i przekąski

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje