Pulpeciki wieprzowe (po 3. roku)

Gdy nie masz pomysłu na obiad, skorzystaj z naszego przepisu. Pulpety wieprzowe to doskonała alternatywa dla kotleta schabowego.

Pulpety wieprzowe są delikatniejsze niż kotlet schabowy.
Pulpety wieprzowe są delikatniejsze niż kotlet schabowy. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 łyżki mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta pieprzu i soli
  • oliwa

Przygotowanie:

1. Paprykę i cebulę umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę.

2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż osobno paprykę, a potem cebulę.

3. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

4. Mięso włóż do miski, dodaj do niego natkę pietruszki, ostudzone warzywa i wbij sparzone jajko.

5. Przypraw solą i pieprzem, a potem dokładnie wymieszaj.

6. Z mięsa uformuj niewielkie kuleczki, włóż je do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem masła i gotuj, aż będą miękkie.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas