Reklama

Reklama

Pulpeciki z mięsa mielonego

Pyszne, delikatne, aromatyczne. Pulpeciki z mięsa drobiowego w sosie pomidorowym będą smakowały wszystkim domownikom. Nic dziwnego, wręcz rozpływają się w ustach.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 100-150 g żółtego sera
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego)
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz
  • oregano
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki bułki tartej

1. Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy sól, pieprz, ewentualnie przyprawę do mięsa mielonego, bułkę tartą. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki i dokładamy do zawartości miski razem z cukinią (możemy ją również zetrzeć lub pokroić drobno), wlewamy dwie łyżki oliwy. Mieszamy.

2. Z masy wyrabiamy nieduże pulpety (najlepiej wcześniej lekko zwilżyć dłonie).

3. Do większego garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy pulpety i gotujemy całość 30-40 min. na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Reklama

4. Pomidory blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji, wlewamy je do garnka z pulpetami. Gotujemy całość chwilę. Podajemy gorące.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje