Pulpety w sosie pomidorowym
Pomysł na sycący obiad.
Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 10 dag mięsa mielonego cielęcego
- cebula
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- puszka pomidorów
- łyżeczka bazylii
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag startego parmezanu
- pół łyżeczki oregano
- kolendra
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Połącz mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, kolendrę. Wyrabiaj. Z masy formuj kulki, smaż na rozgrzanym oleju.
2. Pulpety zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj kwadrans. Dodaj pomidory z puszki, czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz. Duś jeszcze 10 minut. Pulpety podawaj z makaronem.