Pulpety z kokardkami
Propozycja na obiad.

Składniki na 4 porcje:
- 40 dag mięsa mielonego,- 2 jajka,- 2 papryki,- 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, ząbek czosnku,- 20 dag makaronu,- 2 łyżki bułki tartej,- sól, pieprz,- papryka mielona,- 1/2 l bulionu,- po 2 łyżki masła i mąki,- 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego,- 2 łyżki posiekanej natki
Przygotowanie:
1. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, połowę posiekanej cebuli, bułkę tartą, 4 łyżki wody oraz przyprawy do smaku. Mięso wyrabiam na jednolitą masę i formuję z niego zgrabne pulpety. 2. Bulion doprowadzam do wrzenia, wkładam do niego pulpety, zagotowuję. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, przepłukuję zimną wodą. 3. Drobno posiekany czosnek wraz z pozostałą cebulą podsmażam na maśle. Dodaję wywar z pulpetów, mąkę i przecier pomidorowy. Mieszam, po czym gotuję 5 minut. Paprykę kroję w paski, dodaję do sosu, zagotowuję. Pulpety podaję z makaronem i sosem. Posypuję natką.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!