Reklama

Reklama

Puszysta jogurtowa pychotka

To smakowite ciasto idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy w letnie dni. Lekki jogurtowy krem w połączeniu z puszystym biszkoptem i sezonowymi owocami zachwyci każdego łasucha!

Czas przyrządzenia: 65 min + chłodzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki - krem:

  • 25 dag śmietany kremówki
  • 35 dag jogurtu
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 40 dag czerwonych miękkich owoców

Składniki - poncz:

  • 2/3 szklanki soku jabłkowego
  • 4-5 łyżek nalewki z porzeczek albo malin
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Reklama

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką.

2. Tortownicę (o śr. 22 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Biszkopt piecz 40 minut w 180 st. Wystudź. Rozetnij na 3 placki. Żelatynę na krem wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw, by spęczniała. 

3. Sok jabłkowy wymieszaj z resztą składników ponczu. Skrop tym blaty. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Jogurt utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubij, połącz z jogurtem i żelatyną. Blaty przełóż w tortownicy kremem. Schładzaj 4 godziny. Na torcie ułóż owoce (wcześniej umyte, osuszone i ew. pokrojone).

Łatwe przepisy na domowy jogurt

Do kremów sprawdzi się najlepiej pełnotłusty jogurt naturalny. Dobrze zrobić go w domu, by uniknąć ulepszaczy i cukru, zawartych w jogurcie ze sklepu. 

Sposób 1. Podgrzej mleko tak, by było ciepłe, ale nie gorące. Zmniejsz płomień i odparuj mleko przez ok. 2 godziny - ogień musi ledwo mrugać! Powstanie gęsta, jogurtowa masa, którą potem należy wystudzić i schłodzić w lodówce. 

Sposób 2. Pyszny jogurt powstanie także, gdy po podgrzaniu mleka dodasz do niego porcję gotowych kultur bakterii. Po wymieszaniu wstaw naczynie z mlekiem na 4 godziny do piekarnika nagrzanego do 40 st. Im dłużej będziesz podgrzewać, tym jogurt będzie kwaśniejszy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: jogurtowa pychotka | ciasto | przepis | ciasto jogurtowe | ciasta jogurtowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje