Puszysta jogurtowa pychotka
To smakowite ciasto idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy w letnie dni. Lekki jogurtowy krem w połączeniu z puszystym biszkoptem i sezonowymi owocami zachwyci każdego łasucha!
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką.
2. Tortownicę (o śr. 22 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Biszkopt piecz 40 minut w 180 st. Wystudź. Rozetnij na 3 placki. Żelatynę na krem wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw, by spęczniała.
3. Sok jabłkowy wymieszaj z resztą składników ponczu. Skrop tym blaty. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Jogurt utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubij, połącz z jogurtem i żelatyną. Blaty przełóż w tortownicy kremem. Schładzaj 4 godziny. Na torcie ułóż owoce (wcześniej umyte, osuszone i ew. pokrojone).
Łatwe przepisy na domowy jogurt
Do kremów sprawdzi się najlepiej pełnotłusty jogurt naturalny. Dobrze zrobić go w domu, by uniknąć ulepszaczy i cukru, zawartych w jogurcie ze sklepu.
Sposób 1. Podgrzej mleko tak, by było ciepłe, ale nie gorące. Zmniejsz płomień i odparuj mleko przez ok. 2 godziny - ogień musi ledwo mrugać! Powstanie gęsta, jogurtowa masa, którą potem należy wystudzić i schłodzić w lodówce.
Sposób 2. Pyszny jogurt powstanie także, gdy po podgrzaniu mleka dodasz do niego porcję gotowych kultur bakterii. Po wymieszaniu wstaw naczynie z mlekiem na 4 godziny do piekarnika nagrzanego do 40 st. Im dłużej będziesz podgrzewać, tym jogurt będzie kwaśniejszy