Puszysta jogurtowa pychotka
To smakowite ciasto idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy w letnie dni. Lekki jogurtowy krem w połączeniu z puszystym biszkoptem i sezonowymi owocami zachwyci każdego łasucha!

Składniki
- biszkopt:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- krem:
- 25 dag śmietany kremówki
- 35 dag jogurtu
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 40 dag czerwonych miękkich owoców
- poncz:
- 2/3 szklanki soku jabłkowego
- 4-5 łyżek nalewki z porzeczek albo malin
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką.2. Tortownicę (o śr. 22 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Biszkopt piecz 40 minut w 180 st. Wystudź. Rozetnij na 3 placki. Żelatynę na krem wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw, by spęczniała. 3. Sok jabłkowy wymieszaj z resztą składników ponczu. Skrop tym blaty. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Jogurt utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubij, połącz z jogurtem i żelatyną. Blaty przełóż w tortownicy kremem. Schładzaj 4 godziny. Na torcie ułóż owoce (wcześniej umyte, osuszone i ew. pokrojone).
Łatwe przepisy na domowy jogurt
Do kremów sprawdzi się najlepiej pełnotłusty jogurt naturalny. Dobrze zrobić go w domu, by uniknąć ulepszaczy i cukru, zawartych w jogurcie ze sklepu. Sposób 1. Podgrzej mleko tak, by było ciepłe, ale nie gorące. Zmniejsz płomień i odparuj mleko przez ok. 2 godziny - ogień musi ledwo mrugać! Powstanie gęsta, jogurtowa masa, którą potem należy wystudzić i schłodzić w lodówce. Sposób 2. Pyszny jogurt powstanie także, gdy po podgrzaniu mleka dodasz do niego porcję gotowych kultur bakterii. Po wymieszaniu wstaw naczynie z mlekiem na 4 godziny do piekarnika nagrzanego do 40 st. Im dłużej będziesz podgrzewać, tym jogurt będzie kwaśniejszy