Puszyste serniki z truskawkami i poziomkami
Prawdziwa rozkosz dla podniebienia: delikatna serowa masa, która rozpływa się w ustach, i aromatyczne owoce. Domownicy oraz goście będą zachwyceni.

Wiedeński sernik o smaku kokosowym
Składniki
- 1 kg mielonego twarogu
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 8 jajek
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki kaszy manny
- szczypta soli
- 3-4 łyżki likieru kokosowego
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 50 dag truskawek
- 20 dag poziomek
- trochę tłuszczu i mąki do formy
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Wiórki kokosowe zmiel. Żółtka utrzyj z solą, cukrem i likierem. Połącz je z masłem, serem, wiórkami i kaszą.
2. Tortownicę (26 cm) posmaruj tłuszczem oraz oprósz mąką. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do masy serowej. Od razu przełóż ją do formy.
3. Owoce umyj, trochę truskawek odłóż. Resztę owoców oczyść. Ułóż na wierzchu sernika i wciśnij je w masę. Ciasto piecz ok. 75 minut w temp. 170 st.
4. Odłożone wcześniej truskawki potnij na połówki. Wystudzony sernik delikatnie wyjmij z formy. Obłóż truskawkami. Udekoruj według uznania.
Dobre rady cukiernika
Sposób na pięknie wyrośnięty sernik: w połowie czasu pieczenia wyjmij go na 5 minut, potem wstaw go ponownie do piekarnika i piecz dalej zgodnie z przepisem. Dzięki temu masa nie opadnie.
Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury nie wyższej niż 180 st., bez termoobiegu, gdyż wysusza on ciasto i sprawia, że masa szybko pęka.
Pieczone serniki po wystudzeniu dobrze jest włożyć na 10-12 godzin do lodówki. Dzięki temu uzyskują one właściwą konsystencję i nie kruszą się przy krojeniu.
Rozeta waniliowa na biszkopcie

Składniki
- spód:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masa i obłożenie:
- 50 dag truskawek
- 7 łyżeczek żelatyny
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 80 dag serka mascarpone
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 2 op. cukru waniliowego
- 1 op. przeźroczystej galaretki
Sposób przygotowania:
1. Formę (26 cm) wyłóż pergaminem. Spód: żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij z cukrem. Domieszaj żółtka i resztę składników spodu.
2. Ciasto przełóż do formy. Piecz 15 minut w 180 st. Galaretkę rozpuść wg przepisu. Żelatynę namocz w 1/2 szkl. zimnej wody.
3. Śmietanę ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Bitą śmietanę połącz z serkiem. Do masy ostrożnie domieszaj żelatynę.
4. Masę wyłóż na biszkopt. Wstaw do lodówki na 30 minut. Truskawki pokrój. Ułóż na wierzchu sernika. Zalej tężejącą galaretką. Chłodź przez 4 godziny.
Pomarańczowy sernik w kruchym cieście

Składniki
- spód:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- masa:
- 80 dag mielonego twarogu
- 1/2 kostki masła
- 6 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 2/3 szkl. cukru
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- sos:
- 70 dag truskawek
- 5 łyżek likieru pomarańczowego
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Spód: z mąki, masła, cukru pudru i żółtek zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Formę (22 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. 2. Masa: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z serem oraz masłem, cukrem, skórką z pomarańczy i proszkiem na budyń. Białka ubij, połącz z masą.
3. Spód i brzegi formy wylep ciastem. Nałóż masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz ok. 75 minut. Truskawki na sos umyj, osusz, oczyść. 4. Kilka truskawek odłóż. Resztę zmiksuj. Przetrzyj. Wymieszaj z cukrem pudrem i likierem. Sernik obłóż odłożonymi truskawkami i podawaj z sosem.