Puszysty mus czekoladowy z soczystą wiśnią
Czekolada i wiśnia to duet idealny na walentynki. Słodycz czekolady i subtelna kwaśność wiśni uzupełniają się w puszystym musie czekoladowym. Mini deser osłodzi każdą randkę.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 2 małe jajka
- Szczypta soli
- 100g soczystej wiśni np. Bakalland
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem. Do masy jajecznej wlewamy ostudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Porcjami dodajemy ubite białka do masy czekoladowej i mieszamy drewnianą łyżką.
2. Na koniec wsypujemy soczystą wiśnię i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki minimum na godzinę. Dekorujemy wiśniami, startą czekoladą oraz listkiem mięty.