Pyrki jak z grilla

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Przygotuj kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniesz ziemniaki.

Ziemniaki zapiekane
Ziemniaki zapiekanePicsel123RF/PICSEL

Składniki na 4-5 porcji:

  • 60-70 dag równej wielkości ziemniaków
  • 15 dag szynki surowej wędzonej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. oliwy
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
  • sól morska

Dodatkowo:

  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Przygotuj kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniesz ziemniaki. Oliwę wymieszaj z suszonymi ziołami. Ziemniaki poukładaj na kawałkach folii. Ponakłuwaj widelcem. Posmaruj oliwą i posyp solą. Zawiń ściśle i ułóż na blaszce. Włóż do piekarnika i piecz około 1,5 godz. w 190ºC.

2. Ostrożnie rozchyl folię i ponacinaj ziemniaki na krzyż. W nacięcia włóż kawałki szynki i połówki nieobranych ząbków czosnku. Pomidorki delikatnie ponakłuwaj, posmaruj oliwą z ziołami i wraz z ziemniakami wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 170ºC i zapiekaj 20 minut.

3. Przed podaniem możesz posypać ziemniaki przyprawą do grilla. Znakomicie smakują z sosem typu tzatziki lub majonezowo-jogurtowym, posypane natką.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas