Pyrki jak z grilla
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Przygotuj kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniesz ziemniaki.
Składniki na 4-5 porcji:
- 60-70 dag równej wielkości ziemniaków
- 15 dag szynki surowej wędzonej
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. oliwy
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- sól morska
Dodatkowo:
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Przygotuj kawałki folii aluminiowej, w którą zawiniesz ziemniaki. Oliwę wymieszaj z suszonymi ziołami. Ziemniaki poukładaj na kawałkach folii. Ponakłuwaj widelcem. Posmaruj oliwą i posyp solą. Zawiń ściśle i ułóż na blaszce. Włóż do piekarnika i piecz około 1,5 godz. w 190ºC.
2. Ostrożnie rozchyl folię i ponacinaj ziemniaki na krzyż. W nacięcia włóż kawałki szynki i połówki nieobranych ząbków czosnku. Pomidorki delikatnie ponakłuwaj, posmaruj oliwą z ziołami i wraz z ziemniakami wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 170ºC i zapiekaj 20 minut.
3. Przed podaniem możesz posypać ziemniaki przyprawą do grilla. Znakomicie smakują z sosem typu tzatziki lub majonezowo-jogurtowym, posypane natką.